Vatikan

Papa Franjo spreman je otputovati u Ukrajinu. Ima samo jedan uvjet

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ići ću na oba mjesta ili ni na jedno, rekao je papa FranjoPapa Franjo rekao je da je voljan otputovati u Ukrajinu, koja je pod ruskom agresijom, no samo pod uvjetom da može otputovati i u Moskvu, prenosi u subotu njemačka agencija dpa.


“Ići ću na oba mjesta ili ni na jedno”, rekao je čelnik Katoličke crkve u intervjuu za subotnje izdanje argentinskih novina La Nacion.


Rat u Ukrajini može se završiti samo kroz dijalog i konkretne mirovne inicijative, rekao je Papa.
On je već razmatrao put u te dvije zemlje prošlo ljeto. U to vrijeme je također rekao da želi posjetiti i Kijev i Moskvu.


Vatikan već dugo želi odigrati ulogu posrednika u sukobu u ovom kontekstu, rekao je novinama La Nacion o svojoj “želji da služi miru”.


U intervjuu, Franjo je izvijestio kako je tražio od ruskih čelnika da otputuje u Moskvu drugog dana ruske invazije na Ukrajinu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekao je, u to vrijeme je sa zahvalom odbio ponudu.


Papa je ponovio da je užasnut ratom: “Rat me boli, to je ono što želim reći. Rat me boli.”


U svojim javnim nastupima i audijencijama, redovito govori o patnji Ukrajinaca. Iz diplomatskih razloga, međutim, Rusiju u njima ne spominje po imenu.