koronavirus

Pandemija covida-19 jača u istočnoj Europi, neke zemlje već najavljuju novi lockdown

Hina

REUTERS

REUTERS

U Bugarskoj je umrlo još 214 ljudi, ukupno 22.488 od početka pandemijePandemija koronavirusa jača na istoku Europe – Češka i Bugarska potvrdile su rekordan broj zaraženih, sve više zaraženih ima i Poljska, Ukrajina je izvijestila o najviše covid žrtava od početka pandemije, a Latvija se sredinom tjedna zatvara na mjesec dana.


Češka je potvrdila 2521 novi slučaj koronavirusa, najveći broj zaraženih u danu od kraja travnja, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u utorak.


Češka vlada nije postrožila protuepidemijske mjere, već se fokusirala na cijepljenje jer podaci pokazuju da većina zaraženih nije cijepljena.
Zemlja s 10,7 milijuna stanovnika potpuno je cijepila 6,03 milijuna ljudi do ponedjeljka.


U bolnici je 544 ljudi, najviše od kraja svibnja, ali još uvijek manje nego u ožujku kada je posljednji val pandemije harao zemljom. U proteklih tjedan dana u Češkoj su potvrđena 54 smrtna slučaja povezana s covidom-19, više nego u cijelom rujnu.


Bugarska ima najviše zaraženih od 24. ožujka. Ministarstvo zdravstva potvrdilo je novih 4979 zaraza u utorak u zemlji koja se bori sa zaraznijom delta varijantom.


U Bugarskoj je umrlo još 214 ljudi, ukupno 22.488 od početka pandemije.


Zaraze u toj zemlji u porastu su još od početka rujna, a vlada i nisko povjerenje u cjepiva. Bugarska je potpuno cijepila tek 24 posto odraslih, u usporedbi s oko 74 posto u Europskoj uniji.


Bugarske vlasti razmatraju nove mjere te uvođenje zdravstvene propusnice kako bi se suzbilo širenje zaraze.


Rekordan broj mrtvih u Ukrajini, ‘lockdown’ u Latviji od četvrtka 


Ukrajina je u protekla 24 sata potvrdila rekordnih 538 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 i 15.579 novih zaraza, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva. Ukrajina je izvijestila o ukupno 2,66 milijuna zaraza i 61.348 mrtvih u pandemiji.


Njezin susjed Poljska s 3931 novom zarazom ima gotovo 85 posto više zaraza nego prošli utorak.


“Nemam dobre vijesti…zaražena je još 3931 osoba, ako usporedimo to s prošlim utorkom, to je porast od gotovo 85 posto”, rekao je zamjenik ministra zdravstva Waldemar Kraska za Polskie Radio 1.


Latvija je u ponedjeljak najavila novo četverotjedno zatvaranje od 21. listopada do 15. studenoga kako bi pokušala usporiti širenje zaraze koronavirusom, u jednoj od najmanje procijepljenih zemalja Europske unije.


“Latvija je broj jedan u svijetu po stopi zaraze”, rekao je ministar zdravstva Daniels Pavluts novinarima u ponedjeljak navečer nakon hitnog sastanka vlade.


Dućani, restorani, škole i sve vrste zabave bit će zatvoreni. Otvorene će ostati samo nužne usluge, dodao je. Potom će se ‘lockdown’ ublažiti samo za cijepljene.