Nema rješenja

Palestinci su odbacili mirovni plan Donalda Trumpa: Malo je reći da je – opasan i pristran

Zdenko Duka

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Palestinski predsjednik Mahmud Abas poručio je Trumpu i Netanyahuu da je američki plan "urota", da Jeruzalem nije na prodaju i da palestinska prava nisu na prodaju i ne cjenkaju se s njima pa je dodao da će ovaj plan završiti na "povijesnom smetlištu".Donald Trump, američki predsjednik, pozvao je u Washington izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog izbornog konkurenta Bennyja Gantza i tamo u utorak, zajedno s njima, iznio svoj mirovni plan za Bliski istok kojeg je izradio tim predvođen Trumpovim savjetnikom i zetom Jaredom Kushnerom, koji već godinama ima bliske veze s Netanyahuom.


Plan predviđa izraelski suverenitet nad židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali kao i cijeloj dolini rijeke Jordana, što je protivno međunarodnom pravu. Na Twitteru je Trump objavio zemljovid po kojem bi Palestinci nadzirali neka područja Zapadne obale, ali su sa svih strana okruženi Izraelom i imaju pristupne ceste za Jordan.


Plan predviđa i Jeruzalem kao “nedjeljivu” prijestolnicu Izraela, dok bi prijestolnica palestinske države bila u istočnom Jeruzalemu koji bi obuhvaćao nekoliko četvrti na krajnjem istoku grada. Preciznije, kao glavni grad predložen je gradić Abu Dis, istočno od Jeruzalema, samo dva kilometra od džamije Al Aksa. Dokument ima 181 stranicu a naslovljen je “Mir i blagostanje – vizija za poboljšanje života Palestinaca i Izraelaca”. 
Izrael bi obećao osigurati muslimanima pristup džamiji Al Aksa u Jeruzaelmu i poštivati ulogu Jordana koji upravlja svetim mjestima. Neka područja južno od Gaze u pustinji Negev bila bi pod nadzorom Palestinaca, a Pojas Gaze bi tunelom bio spojen sa Zapadnom obalom. Dakle, Palestinska država dobila bi dodatni teritorij, ali uglavnom pustinjski, kao ‘nadoknadu’ za gubitak oko 30 posto Zapadne obale. Ta palestinska država, prema Trumpovom planu, trebala bi biti demilitarizirana a Izrael bi zadržao sigurnosnu nadležnost nad potpuno demilitariziranom palestinskom državom. SAD bi priznao izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali a zauzvrat, Izrael bi zamrznuo gradnju novih naselja na četiri godine kako bi dao vremena da se u tom razdoblju pregovara o palestinskoj državi.


Donald Trump je raskinuo s politikom svih dosadašnjih američkih administracija, jer je ovim planom odustao od pretpostavke da bi buduća palestinska država trebala biti utemeljena na cijelom teritoriju Zapadne obale, na čemu inzistiraju međunarodne rezolucije. Osim toga dao je zeleno svjetlo Netanyahuu za aneksiju svih židovskih naselja na zapadnoj obali i aneksiju doline Jordana, a ako ovaj to učini, smjesta će izazvati nove sukobe.


Kad bi Palestinci bili spremni na pregovore, Trumpov plan predviđa “velikodušni kompenzacijski fond” za njih. Trump već ranije najavio ulaganja od 50 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina u projekte u palestinskim područjima, što bi trebalo stvoriti milijun radnih mjesta za Palestince.Ali, očekivano, i PLO s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i Hamas koji je na vlasti u pojasu Gaze, vrlo odlučno odbacuju plan a Trumpa opravdano doživljavaju kao krajnje pristranog na strani Izraela u toj njegovoj ulozi mirotvorca.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas poručio je Trumpu i Netanyahuu da je američki plan “urota”, da Jeruzalem nije na prodaju i da palestinska prava nisu na prodaju i ne cjenkaju se s njima pa je dodao da će ovaj plan završiti na “povijesnom smetlištu”. Čelnik pokreta Hamas Ismail Hanija kaže kako bi ovaj plan mogao voditi Palestince prema novoj fazi borbe. Tisuće Palestinaca su odmah u utorak, kad je Trump objavio glavne crte plana, prosvjedovale u Gazi. Palestinski je zahtjev neovisna država na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael anektirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.


Trenutačno oko dva milijuna Palestinaca i 450 tisuća Židova živi u 120 naselja na Zapadnoj obali i još 200 Židova u istočnom Jeruzalemu. Kako je Netanyahu, dakako, oduševljen s Trumpovim prijedlogom koji bi legalizirao okupaciju Zapadne obale i Jeruzalem kao glavni grad Izraela, Trump je pohvalio Izrael, rekavši da je “danas Izrael učinio orijaški korak prema miru”, te je i poručio da je njegov plan “možda posljednja prilika za Palestince”.


“To je povijesni plan. S današnjim danom postali ste prvi svjetski lider koji priznaje izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koje su vitalne za našu sigurnost i za našu baštinu”, zahvalio je Netanyahu Trumpu, koristeći se biblijskim nazivljem za Zapadnu obalu.Izraelsko-palestinski pregovori zadnji put su prekinuti 2014. godine.

Trump za svoj plan ima potporu nekih arapskih zemalja, osobito zemalja Zaljeva. Na predstavljanju plana u Washingtonu bili su veleposlanici UEA-a, Bahreina i Omana. Egipat je pozvao da se pozorno prouči plan i uspostavi dijalog. Turski predsjednik Erdogan kazao je da Trumpov plan neće donijeti mir i da je Jeruzalem sveti grad svih muslimana. “Američki takozvani mirovni plan je mrtvorođen”, piše u priopćenju turskih vlasti.


Važno je istaknuti da je izraelska mirovna skupina “Mir sada” koja zagovara rješenja o dvije države nazvala Trumpov plan “sramotom” jer je “zeleno svjetlo Izraelu da anektira naselja u zamjenu za razmrvljenu palestinsku državu neodrživo i neće donijeti stabilnost”. Netanyahu je u četvrtak bio u Moskvi kako bi malo omekšao Vladimira Putina. No, ruski je stav da su potrebni izravni pregovori Izraelaca i Palestinaca kako bi pronašli međusobno prihvatljiv kompromis.


Iznošenje ovog krajnje pristranog američkog plana došlo je u pravo vrijeme za premijera Benjanina Netanyahua, koji je optužen pred sudom za podmićivanje i zloupotrebu moći. Optužbe zbog korupcije protiv Netanyahua valjaju se već godinama. Osim toga, 2. ožujka slijede novi prijevremeni izbori u Izraelu, treći u posljednjih godinu dana. A Trump je mislio i da će iznošenje tog jednostranog mirovnog plana pomoći i njemu osobno, jer je on tek treći predsjednik u američkoj povijesti o čijem opozivu upravo odlučuje američki Senat.


Europske zemlje nisu isprva reagirale na Trumpov plan. Francuzi su istaknuli da je bitno rješenje “dviju država”, da će plan pažljivo proučiti, slično se čulo i u Bruxellesu. A britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab pozvao je i izraelske i palestinske lidere da “iskreno i pošteno razmotre” tu inicijativu.


Rezolucijom br. 181 Glavna skupština Organizacije Ujedinjenih naroda odlučila je 1947. Palestinu podijeliti na arapsku i židovsku državu, a Jeruzalem internacionalizirati. Plan je prihvatila Židovska agencija za Palestinu pod predsjedanjem Davida Ben-Guriona, a odbacila Arapska liga. Agencija je 1948. jednostrano proglasila Izrael, Arapska liga je krenula u napad protiv njega. No, Izrael je pobijedio i proširio svoj teritorij znatno dalje od granica predviđenih Rezolucijom, dok je oveći dio arapskoga palestinskog stanovništva krenuo u izbjeglištvo, u logore, i dio njih započeo je terorističko djelovanje. Izraelci su jako brzo, u šestodnevnom ratu 1967. osvojili velika područja, tako i Sinaj, Gazu i Zapadnu obalu. Sinaj su napustili 1982., a Gazu 2005. godine.


Uz pomoć tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona 1993. Izraelci i Palestinci postigli su sporazum u Oslu 1993. godine. Za to su Yaser Arafat, Shimon Peres i Yitzhak Rabin dobili i Nobelovu nagradu za mir, a premijer Rabina su kasnije ubili ekstremisti. Na dijelu okupiranih teritorija Zapadne obale uspostavljena je palestinska vlast, no sporazum je propao, radikalizirale su se, praktički odmah nakon Rabinove smrti pa nadalje – i izraelske i palestinske vladajuće garniture.