Što su radili

Ovo je sedam ključnih reformi Europske unije u zadnjih pet godina. Sve te stvari se direktno tiču i vaših života

Hina

Reuters

Reuters

Reforma izaslanog rada usvojena je 2018. kako bi se stalo na kraj zloupotrebama. Riječ je o shemi koja omogućuje europskom radniku da privremeno radi u nekoj drugoj članici i istodobno bude vezan uz socijalni sustav svoje zemljeOd zabrane plastičnih slamki preko reformi autorskih prava do kraja »roaminga« – prenosimo sedam ključnih od stotina zakonskih akata koje je Europska unija usvojila u zadnjih pet godina.


Vika protiv plastičnih proizvoda


Potkraj ožujka usvojena je zabrana plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu, u proceduri kraćoj od godine dana, što je znak širokog konsenzusa u tom pogledu. Slamke, štapići za miješanje kave i štapići za čišćenje ušiju, držači za balone, ali i ambalaža za hranu od ekspandiranog polistirena (tj. stiropora dobro poznatog svima koji naručuju hranu iz restorana) bit će zabranjeni u EU-u od 2021.


Kada je riječ o plastičnim bocama, njih će se morati bolje reciklirati, dok će duhanska industrija morati pridonositi podmirivanju troškova prikupljanja i recikliranja opušaka.


Isti posao, ista plaća
Reforma izaslanog rada usvojena je 2018. kako bi se stalo na kraj zloupotrebama. Riječ je o shemi koja omogućuje europskom radniku da privremeno radi u nekoj drugoj članici i istodobno bude vezan uz socijalni sustav svoje zemlje.


Reformom, koju je popratio sukob između zapadnoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja, želi se zajamčiti »jednaku plaću za jednaki rad«. Maksimalno dopušteno razdoblje izaslanog rada propisuje se na 12 mjeseci, a može se produljiti za šest mjeseci. Još se pregovara o posebnim odredbama za cestovne prijevoznike.


Autorska prava


Reforma autorskih prava usvojena je 2019. nakon bitke između medija i umjetnika s jedne i internetskih divova i boraca za slobodu interneta s druge strane.Jedna od ključnih odredbi internetske platforme čini zakonski odgovornima za sadržaj koji se na njima objavljuje, pa moraju voditi računa o tome da poštuju autorska prava. Druga uvodi autorskom pravu srodna ili susjedna prava odnosno tzv. »porez na linkove« po kojem novine, časopisi i novinske agencije moraju dobivati naknadu za autorska prava kada Google News ili druge internetske stranice dijele poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka.

Osobni podaci


EU je učinio velik korak usvojivši skup pravila za zaštitu osobnih podataka Europljana u digitalnom dobu. Riječ je o Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDRP) koja se primjenjuje od kraja svibnja 2018.


Njome su osnažena neka prava, poput prava korisnika interneta da zna tko obrađuje njegove podatke i u koju svrhu i da bude informiran o bilo kakvoj krađi podataka. Tvrtke koje to ne kane poštivati jako riskiraju – sankcije mogu doseći četiri posto njihova globalnog prometa.


Kraj »roaminga«


Kraj troškova za »roaming« jedna je od najkonkretnijih reformi zadnjih godina za europske potrošače. Od lipnja 2017. oni mogu koristiti nacionalne mobilne tarife na području cijele Unije bez dodatnih troškova.


Korištenje podatkovnog prometa poraslo je 12 puta, a broj poziva putnika udvostručio se u odnosu na navike potrošača prije stupanja na snagu reforme.


Obalna straža


Potaknut kaosom zbog masovnog dolaska migranata na grčke obale 2015., EU je značajno povećao ovlasti i sredstva Frontexa, agencije zadužene za koordinaciju zaštite vanjskih granica.


Kako bi pomogao svakoj zemlji članici koja se suoči s iznenadnim migrantskim valom, Frontex će do 2027. imati na raspolaganju stalni kontigent od 10.000 graničnih čuvara koje će u većini slučajeva u misiju slati države članice i moći će posjedovati vlastite brodove ili zrakoplove.Komisija želi još više i brže, ali je naišla na rezerviranost država članica u vezi financijskih pitanja te bojazni za njihov suverenitet.

Borba protiv terorizma


Europski registar putnika u zračnom prometu (PNR) novi je alat u borbi protiv terorizma usvojen 2016. Zračni prijevoznici obvezni su sustavno prenositi podatke o svojim putnicima na letovima u treće zemlje ili iz njih nadležnim vlastima država članica.


Cilj je da se omogući otkrivanje osoba koje nikada nisu bile osumnjičene za terorizam, ali za koje analiza njihovih podataka sugerira da bi mogli biti upleteni u takva djela. Europske zemlje trebaju razmjenjivati rezultate eventualnih istraga pokrenutih na toj osnovi.