"Gebelsovske metode"

Ovo je brošura koja se dijeli ruskim vojnicima prije odlaska u Ukrajinu: ‘Zapad je pred našim očima isto radio i u Jugoslaviji’

Portal Novilist.hr

Foto iStock / Meduza Twotter

Foto iStock / Meduza Twotter

Tekst se opsežno oslanja i na zloglasnu Staljinovu naredbu da se "kukavice unište na licu mjesta"Ruski neovisni portal Meduza došao je u posjed tiskanog pamfleta koji se od prošle jeseni dijeli ruskim vojnicima prije raspoređivanja na ukrajinsko ratište. Neki od ruskih vojnika sami su ju, u neslužbenom razgovoru, nazvali – “gebelsovskim”.


U brošuri se ponavlja ideološko opravdanje Moskve za rat, osuđuje povlačenje iz Hersona kao “sramotnu predaju”, a tekst se opsežno oslanja i na zloglasnu Naredbu Staljina broj 227., u kojoj je sovjetski diktator pozivao da se “kukavice unište na licu mjesta”.


Knjižica nosi službeni naziv “Memorandum pripadniku ruskih oružanih snaga koji sudjeluje u specijalnoj vojnoj operaciji”. Naslovnica prikazuje kartu Ukrajine, bez Krima, dok su crvenom bojom istaknute regije Donjecka i Luhanska. Uz ostalo se govori i o dodatnim nagradama za “pothvate na bojnom polju” – primjerice 630 dolara nagrade dobit će onaj tko obori dron, a 12.600 dolara vojnik koji “zarobi raketni bacač HIMARS”. Objašnjava se i kako podnijeti zahtjev za invalidskom mirovinom u slučaju ranjavanja.


‘Žele uništiti Rusiju’
Najveći dio dokumenta ipak je posvećen ideološkim opravdanjima “specijalne vojne operacije”, pa se tako već u predgovoru citira Galilea Galileija: “Pravo znanje je znati uzroke”. U tekstu se dalje tvrdi da su se zapadne zemlje uvijek bavile “porobljavanjem pokorenih zemalja i naroda” te da su zapadni ideali u potpunoj suprotnosti s vrijednostima ruske “izvorne i neovisne civilizacije”.


“Zapad je svoj prosperitet stvorio pretvarajući stanovnike Afrike u robove, nemilosrdno kolonizirajući Indiju, vršeći genocid nad Indijancima i svjesno uništavajući Kineze opijumom. Prekretnica je nastupila 1945. godine, kada je SSSR izdržao udar Europe koju je ujedinio Hitler i prisilio Zapad da osnuje NATO, koji od tada aktivno provodi subverzivne aktivnosti usmjerene na slabljenje Rusije. Danas je dovoljan samo jedan pogled na kartu da se vidi kako su zapadne zemlje ‘održale’ svoje obećanje da neće dozvoliti širenje NATO-a prema istoku”, citat je izjave Vladimira Putina koji je prenesen i u brošuri.Svrha “zapadnjačkog svjetonazora” nije se promijenila od tada, navodi se u knjižici:


“Lišen mogućnosti da isisava svoje bivše kolonije, Zapad se počeo održavati uništavanjem ekonomija zemalja bivšeg SSSR-a i drugih. Naftom bogat Irak je uništen. Ista sudbina zadesila je Libiju. Rat svih protiv svih na resursima bogatom Crnom kontinentu nema kraja. Pokušaji uništenja Sirije i Irana nakon Iraka i Libije nisu uspjeli. Aspiracije Zapada u Venezueli također su bile neuspješne. SAD je sad odlučio destabilizirati Rusiju i gurnuti je u kaos. Američka vlada pokušava raskomadati i osvojiti Rusiju, a više se neće zadovoljiti tek časnom predajom. Cilj im je gurnuti zemlju u kaos i anarhiju, uništiti državnost i raskomadati je. Isto su radili pred našim očima u Jugoslaviji, Afganistanu, Iraku i Libiji, a bili su blizu toga i u Siriji. Zapadni čelnici bez srama govore o rasparčavanju Rusije. Oni se ne bore protiv naše vladajuće klase, već protiv same zemlje. Protiv našeg naroda. Njihov cilj je pretvoriti nas u resurs koji mogu koristiti za podršku svojoj umirućoj civilizaciji”, piše u pamfletu.


Istina na našoj strani


Autori dokumenta navode i kako “aktivni nacisti i počinitelji krvavih zločina u ime kijevskog režima” ne zaslužuju ništa manje nego da im se sudi.


“Prava moć leži u pravdi i istini, a one su na našoj strani”, piše dalje.


Knjižica svodi višestoljetnu povijest Ukrajine isključivo na njen odnos s Rusijom.


Ilustracija iStock


“Ukrajina, zapravo, nikada nije imala jaku tradiciju istinske državnosti. Modernu Ukrajinu u potpunosti je stvorila Rusija, a posebno boljševička, komunistička Rusija. Taj je proces započeo praktički odmah nakon revolucije 1917. godine, a Lenjin i drugovi su to učinili na vrlo grub način prema samoj Rusiji – podijelili su je, otkinuvši joj neke njezine povijesne teritorije. To se u potpunosti i potpuno može potvrditi arhivskim materijalima, uključujući i stroge Lenjinove direktive o Donbasu, koji je Ukrajini doslovno nametnut. Zatim je Staljin prije i poslije Velikog domovinskog rata anektirao nekoliko teritorija koji su prije pripadali Poljskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj i dao ih Ukrajini”, piše dalje.


Sramotna predaja


Politolog i stručnjak za međunarodne odnose Mihail Troicki nazvao je prikaz ukrajinske povijesti u knjižici “nekritičkim popisom činjenica bez ikakvog objašnjenja i logike”.


“Možete upotrijebiti te iste činjenice za stvaranje višestrukih narativa, Svi će zvučati uvjerljivo onima koji ne postavljaju logička pitanja ili za činjenice koje nedostaju. Jednako nekritički moglo bi se napisati i da je Kijev povijesno bio pravo središte istočnoslavenske civilizacije, dok je Moskva bila tek na rubovima ruske zemlje. Ili bi se moglo jednako razumno napisati da Njemačka ili Kina traže teritorij u modernoj Rusiji kao što je Kalinjingrad. Sve možete izvući iz konteksta”, komentirao je Troicki, prenosi Meduza.


Sudeći prema sadržaju, dokument je najvjerojatnije tiskan sredinom jeseni 2022., neposredno nakon uspješne ukrajinske protuofenzive, kada je ruska vojska napustila značajan dio teritorija, uključujući Herson. Taj je potez ondašnji zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin rekao kako su “životi i zdravlje ruskih vojnika uvijek prioritet”, a s njim se složio i ministar obrane Sergej Šojgu.


Autori brošura koje su davali ruskim vojnicima, međutim, povlačenje su okarakterizirali sasvim drugačije.


“Narod Rusije, Donbasa i mnogih drugih ukrajinskih pograničnih regija gleda na rusku vojsku s ljubavlju i poštovanjem. Međutim, sramotna predaja naših jedinica ranije oslobođenih teritorija, kao i napuštanje ljudi koji su nam povjerili svoje živote, narušava njihovo povjerenje u nas i našu pobjedu”, stoji u pamfletu.