Promijenjeni životi

Ovako danas izgleda zloglasna “mokra tržnica” s koje je prije točno godinu dana sve krenulo. Kako sada živi Wuhan?

Hina

Reuters

Reuters

BiIa je to prva - i jedna od najstrožih - karantena u cijelom svijetu koja je 23. siječnja grad doslovce zapečatila te se u njega nije moglo ući ni izaćiGodinu dana poslije ograda i dalje priječi pristup zloglasnoj mokroj tržnici u Wuhanu podsjećajući da je virus SARS-CoV-2 u svoj zlokobni pohod planetom krenuo iz toga grada i promijenio svijet kakav smo dotad poznavali.


Ipak, “novo normalno” danas vlada u tom gradu središnje Kine s 11 milijuna stanovnika i nalik je stanju prije pandemije: ceste su zakrčene automobilima, ulice kupcima, sredstva javnog prijevoza putnicima, a parkovi šetačima.


U subotu se puni godinu dana otkako su vlasti u Wuhanu proglasile zatvaranje kako bi obuzdale epidemiju koronavirusa.
BiIa je to prva – i jedna od najstrožih – karantena u cijelom svijetu koja je 23. siječnja grad doslovce zapečatila te se u njega nije moglo ući ni izaći.


Slijedilo je 76 dana straha i panike prije nego što je virus konačno stavljen pod nadzor.


Danas se u bolnicama Wuhana ne liječe oboljeli od covida-19, grad se oporavio i žudi krenuti dalje.


Nikakve službene komemoracije u spomen na proglašenje ‘lockdowna’ prije godinu dana nisu planirane za petak.


No tragovi duge noćne more još su vidljivi.


Daske kojima je ograđena riblja tržnica u središtu grada podsjećaju na prvo poznato žarište prije nego što se virus oteo kontroli i proširio izvan kineskih granica i do danas usmrtio više od dva milijuna ljudi u svijetu.


Iako su ulice Wuhana ponovno pune prolaznika, zaštitne higijenske maske na njihovim licima govore da su mjere za sprečavanje širenja virusa i dalje na snazi u Kini u kojoj se zadnjih tjedana javljaju nova lokalna žarišta.


Kina je uglavnom uspjela staviti virus pod kontrolu no proteklih tjedana brojke brojke naglo rastu u nekim dijelovima na što su vlasti odgovorile novim zatvaranjima, novim ograničenjima kretanja i putovanja i novim masovnim testiranjima.


Proteklih dana otkriveno je više slučajeva zaraze koronavirusom u Pekingu zbog čega 1,6 milijuna stanovnika ne smije napustiti prijestolnicu.