Peter Marki-Zay

Ovaj čovjek planira srušiti Viktora Orbana, već ga je potukao u svom gradu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010., suočiti s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka koju čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnicaPeter Marki-Zay, prvi čovjek gradića Hodmezovasarhely, političar bez stranačkog zaleđa, pobjednik je oporbenih izbora u nedjelju za zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima 2022.


U drugom krugu Marki-Zay osvojio je više glasova nego kandidatkinja ljevice Klara Dobrev koja je priznala poraz i obećala mu podršku kao kandidatu šest oporbenih stranaka koje će se suprotstaviti Orbanu nastojeći ga druge godine smijeniti s vlasti koju obnaša više od deset godina.


“Želim mu mnogo snage… u nastojanju da izbaci Viktora Orbana i makne njegov režim” rekla je Dobrev na konferenciji za medije.
Na parlamentarnim izborima iduće godine Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010., suočiti s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka koju čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobbik.


Imidž obiteljskog čovjeka


Svojim imidžem obiteljskog čovjeka i katolika, Marki-Zay se pokazao kao prikladan kandidat i za lijeve i za konzervativne glasače.Sa 60 posto prebrojanih glasova na konačnim izborima u nedjelju, Marki-Zay je u očito nedostižnoj prednosti s 230.112 glasova, dok je Dobrev, političarka Demokratske koalicije, pravnica i diplomirana ekonomistica dobila 167.060.


“Samo zajedno možemo pobijediti”, rekao je okupljenim pristašama i doviknuo “nitko ne može slomiti jedinstvo oporbe”.


Za toga 49-godišnjeg oca sedmero djece s diplomom ekonomije i marketinga prvi se put u političkim krugovima čulo kad je pobijedio na izborima za gradonačelnika 2018. u svojemu rodnom gradu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.


Koalicija ‘čistih’


Ankete pokazuju da Orbanova vladajuća stranka Fidesz i oporbena koalicija vode mrtvu trku.


Marki-Zay je vodio kampanju kao lider koalicije “čistih”, obećanjem da će iskorijeniti korupciju i okončati 30 godine duboke podjele u politici i društvu.


Oboje kandidata žele izmijeniti ono što nazivaju Orbanovom “neliberalnom državom”, što podrazumijeva i njezine ideološke temelje, kao i mađarski ustav te niz važnih zakona, za koje kritičari kažu da su Orbanu pomogli da učvrsti svoju moć.


I dok Orban vodi razne bitke s Europskom unijom, i Marki-Zay i Klara Dobrev žele poboljšati odnose s Bruxellesom, a oboje se zalažu za to da Mađarska u doglednoj budućnosti uvede euro.