ZRAČNA LUKA Willyja Brandta

Otvoren novi berlinski aerodrom s devet godina zakašnjenja u gradnji, cijena je “prava sitnica”

Hina

Reuters

Reuters

U sljedećim tjednima se očekuje otprema svega oko pet tisuća putnika dnevno. U usporedbi s prosincem prošle godine, zračni promet je u Berlinu smanjen za 70 posto.BERLIN – U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.


“Danas nećemo govoriti o novcu, danas nećemo zbijati šale”, rekao je savezni ministar prometa Andreas Scheuer prilikom otvaranja aludirajući na seriju skandala koji su nekoliko puta otkazivali otvaranje središnje berlinske zračne luke i prouzročili troškove koji su se s prvobitne dvije popeli na preko šest milijardi eura.


Scheuer se zahvalio i djelatnicima druge berlinske zračne luke Tegel koja je zbog problema s novim aerodromom pod otežanim uvjetima za nekoliko godina produljila rad.
“Da ste u ovakvim uvjetima uspjeli zbrinuti toliki broj putnika graniči s čudom” rekao je Scheuer.


Berlin Tegel bi 8. studenog trebao zatvoriti svoja vrata a drugi aktivni berlinski aerodrom Schoenefeld, koji se nalazi odmah pored novog i koji je nekad služio kao glavni međunarodni aerodrom DDR-a, će kao Terminal 5 djelovati u sklopu nove zračne luke kao terminal za niskobudžetne kompanije.


Treći, najstariji aerodrom Tempelhof, koji se nalazio usred grada, zatvoren je još 2008.


Odluka o novom aerodromu je donesena 2006. a gradnju su od samog početka pratili problemi tako da mu je uoči planiranog otvaranja 2011. zbog propusta u konstrukciji i protupožarnoj zaštiti uskraćena uporabna dozvola.


Gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlina, Michael Mueller rekao je prilikom otvaranja kako je ova zračna luka, koja je središnje zrakoplovno čvorište Berlina ali i savezne pokrajine Brandenburg, koja se nalazila u sklopu Istočne Njemačke, još jedan korak ka ujedinjenju.


“Ovaj aerodrom je još jedan doprinos njemačkom ujedinjenju i povijesti spajanja dvije njemačke države”, rekao je Mueller.


Prvi su u novu zračnu luku sletjeli zrakoplovi Lufthanse i britanske niskobudžetne kompanije Easy Jet s počasnim gostima. Prvi zrakoplov s putnicima bi trebao poletjeti sutra.


Premijer savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Woidke izrazio je nadu da će otvaranjem nove zračne luke Berlin i okolica napokon postati i interkontinentalno zrakoplovno čvorište poput aerodroma Frankfurt i Muenchen.


Središnji berlinski aerodrom, koji nosi kraticu BER, se otvara usred najveće poslijeratne krize zračnog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.


U sljedećim tjednima se očekuje otprema svega oko pet tisuća putnika dnevno. U usporedbi s prosincem prošle godine, zračni promet je u Berlinu smanjen za 70 posto.