'Najljepša kopija'

Otkriveno: Japanski premijer nominirao Trumpa za Nobelovu nagradu – na njegov zahtjev

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Tokiju kazao je da je ministarstvo svjesno Trumpove izjave, no da »bi se suzdržalo od komentara o interakciji između dvojice čelnika«

TOKIO Japanski premijer Shinzo Abe nominirao je prošle jeseni američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir nakon što je dobio zahtjev američke vlade da to napravi, objavio je u nedjelju japanski list Asahi. Izvješće o tome, koje je objavljeno u japanskom tisku, uslijedilo je nakon što je u petak Trump ustvrdio da ga je Abe nominirao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Sjevernom Korejom.

Japanski čelnik dao je Trumpu »najljepšu kopiju« nominacije, napisanu na pet stranica, kazao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.


Američka vlada pozvala je japanskog premijera na podnošenje nominacije za Nobelovu nagradu nakon što se Trump u lipnju prošle godine susreo na summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, što je bio prvi susret između sjevernokorejskog čelnika i sadašnjeg predsjednika SAD-a, naveo je japanski list pozivajući se na neimenovani izvor iz japanske vlade.


Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Tokiju kazao je da je ministarstvo svjesno Trumpove izjave, no da »bi se suzdržalo od komentara o interakciji između dvojice čelnika«.
Na stranici Nobelove zaklade navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja udovoljava kriterije za nominaciju, što uključuje i postojeće čelnike država. Po pravilima zaklade imena i druge informacije oko neuspjelih nominacija ne smiju se otkrivati 50 godina.