Dobio 20 godina zatvora

Osuđen monstrum iz logora Omarska. Osobno je sudjelovao u smaknuću najmanje 44 zatočenika

Hina

Procjena je kako je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okoliciSud Bosne i Hercegovine osudio je u ponedjeljak bivšeg pripadnika policije bosanskih Srba Dušana Ćulibrka na 20 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine, uključujući i one nad zatočenicima u zloglasnom logoru Omarska kod Prijedora.


Ćulibrk je tijekom rata u BiH bio pripadnik pričuvnog sastava parapolicijskih snaga iz Bosanske Krupe koje su kontrolirale vlasti bosanskih Srba.


Optužnica ga je teretila da je u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe počinio ratne zločine nad 51 civilom s područja Prijedora.
Izravno je sudjelovao u odvođenju i ubojstvima 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjenim u mjestu Donji Dubovik.


Logor Omarska uspostavljen je odmah na početku rata u BiH, a tamo je bilo zatočeno više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.


Procjena je kako je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okolici.


Ćulibrk je osuđen i za ubojstvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su pred progonima iz Prijedora pokušavali pobjeći ka Bihaću.


Kako prenosi portal Detektor.ba specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u BiH, Ćulibrk nije došao u sudnicu na izricanje presude.


Iako je ona nepravomoćna sudsko je vijeće odmah odredilo mjeru pritvora.