Jack Ma

Osnivač Alibabe konačno se pojavio u javnosti, kakve planove ima u Hong Kongu?

Hina

Jack Ma / Foto Reuters

Jack Ma / Foto Reuters

Kineski milijarder rijetko je u javnosti od svog govora u listopadu 2020. u Šangaju, kada je kritizirao kineske financijske regulatoreOsnivač Alibabe Jack Ma, koji se vrlo rijetko pojavljivao u javnosti od regulatornih mjera protiv njegovog poslovnog carstva krajem prošle godine, trenutno je u Hong Kongu i susreo se s poslovnim suradnicima prethodnih dana, kazala su Reutersu dva izvora.


Kineski milijarder rijetko je u javnosti od svog govora u listopadu 2020. u Šangaju, kada je kritizirao kineske financijske regulatore.


Nakon toga su kineski regulatori donijeli više mjera usmjerenih protiv njegove Ant grupe.
Ma se od tada samo nekoliko puta pojavio u javnosti, a jedan od Reutersovih izvora kaže da je ovo njegov prvi put u Hong Kong od prošlog listopada.


Ma, jedan od najpoznatijih kineskih poduzetnika, susreo se s najmanje “nekolicinom” poslovnih suradnika prošloga tjedna, kažu Reutersovi izvori.


Milijarder uglavnom boravi u istočnom kineskom gradu Hangzhou, gdje se središte njegovog poslovnog carstva, a posjeduje najmanje jednu luksuznu kuću u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu.


Do siječnja ove godine nije se znalo gdje se nalazi bivši učitelj engleskog Ma. Tada se obratio putem videa skupini nastavnika, a u svibnju je posjetio kampus Alibabe u Hangzhouu.


Ma je 1. rujna posjetio poljoprivrednih staklenika u istočnoj pokrajini Zheijang, a idućeg je dana tvrtka Alibaba objavila da će investirati 100 milijardi yuana (15,5 milijardi dolara) fond za redistribuciju bogatstva koji je pokrenuo predsjednik Xi Jinping.


Regulatorne agencije Kine kaznile su Alibabu zbog monopolističkog ponašanja, kršenja prava potrošača itd. Zbog kršenja pravila o monopolu Alibaba je u travnju dobila kaznu od 2,75 milijardi dolara.