Pismo upućeno Manfredu Weberu

Orban prijeti povući Fidesz iz Kluba zastupnika EPP-a iz Europskom parlamentu

Hina

Reuters

Reuters

Orban je napisao Manfredu Weberu, njemačkom političaru koji predvodi zastupnički klub EPP-a, da će Fidesz otići ako konzervativni blok odluči promijeniti propise kao što je predloženo u petakMađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je da će povući vladajuću stranku Fidesz iz konzervativnog bloka Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, proizlazi iz pisma objavljenog u nedjelju.


Orban je napisao Manfredu Weberu, njemačkom političaru koji predvodi zastupnički klub EPP-a, da će Fidesz otići ako konzervativni blok odluči promijeniti propise kao što je predloženo u petak.


Predložene promjene dopustile bi da se određena skupina suspendira ili isključi iz bloka EPP-a sa samo 50 posto glasova u nekim slučajevima.
Potpredsjednica Fidesza, Katalin Novak, objavila je pismo na Twitteru. Orban je na čelu Fidesza, desničarske nacionalističke stranke.


EPP, u kojoj se također nalazi konzervativni blok njemačke kancelarke Angele Merkel, nekoliko je godina u svađi s Fideszom.


Fideszovo članstvo u EPP-u suspendirano je od 2018. godine zbog Orbanove euroskeptične politike, ali to se ne odnosi i na grupaciju EPP-a u Europskom parlamentu kojoj Fidesz i dalje pripada.


To bi se moglo promijeniti nakon glasovanja u srijedu, kad se bude odlučivalo o internim propisima.


Do suspenzije bi moglo doći u tjednima koji slijede, ako se Fidesz prvi ne povuče.


Mijenjanje propisa vodilo bi do “pravno upitne suspenzije naših izabranih zastupnika u grupi EPP”, rekao je Orban.


“Ako Fidesz nije dobrodošao, onda se ne osjećamo obaveznima ostati u grupaciji.”