Mađarska

Orban pooštrava mjere: Svi zaposleni u državnim službama moraju se cijepiti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Tvrtke sada mogu zahtijevati da se osoblje cijepi", rekao je na tiskovnoj konferenciji Gergely Gulas, predstojnik ureda suverenističkog premijera Viktora OrbanaMađarska vlada je u četvrtak objavila da će zahtijevati obvezno cijepljenje zaposlenih u državnim ustanovama jer je broj zaraženih covidom-19 dosegnuo najvišu razinu od proljetos.


“Tvrtke sada mogu zahtijevati da se osoblje cijepi”, rekao je na tiskovnoj konferenciji Gergely Gulas, predstojnik ureda suverenističkog premijera Viktora Orbana.


Prekršitelji će “biti poslani na neplaćeni dopust a nakon godinu dana moći će dobiti otkaz” i sama će “vlada kao poslodavac” dati primjer, dodao je, pozivajući mjesne vlasti da učine isto.
Usto, nošenje maske bit će “obvezno u javnom prijevozu od 1. studenog”.


Mađarska je 21. svibnja ukinula većinu restrikcija ocijenivši da je razina procijepljenosti dostatna u toj zemlji s 9,8 milijuna stanovnika.


U to je vrijeme Mađarska bila među zemljama EU-a s najvišom procijepljenosti zahvaljujući primjeni ruskog cjepiva Sputnjika i kineskog Sinopharma, uz one koje je odobrio europski regulator.


No kampanja je poslije doživjela zastoj i tek 60 posto stanovništva je potpuno cijepljeno, što je ispod prosjeka EU-a (66,4 posto), pokazuju podatci agencije France Pressea.


Više od milijun ljudi već je primilo dopunsku dozu.


Premda stanje nije tako dramatično kao u susjednoj Rumunjskoj, gdje su bolnice preopterećene, ono se naglo pogoršalo zadnjih dana: tako je u četvrtak prijavljeno 4.039 novozaraženih i 45 umrlih.


Mađarska je među zemljama najteže pogođenim pandemijom koronavirusa s više od 30.000 umrlih od izbijanja pandemije, što je među najvišim brojevima u EU-u.