DOGOVORILI KUPNJU

Orban jedini u Europi kupuje kinesko cjepivo: “Mađarske potrebe su daleko veće od isporuke koje osigurava EU”

Hina

Reuters

ReutersBUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je u petak nadu da će u roku od nekoliko dana nacionalni regulator za lijekove “jasno odgovoriti” može li se početi koristiti cjepivo kineskog proizvođača protiv koronavirusa.


Nastojeći ubrzati cijepljenje, Orbanova vlada objavila je u četvrtak da je dogovorila kupnju cjepiva kineskog proizvođača Sinopharma.


S reputacijom zemlje koja se ne libi odstupiti od propisa iz Bruxellesa, Mađarska bi tako postala prva članica Europske unije koja bi odobrila korištenje kineskog cjepiva protiv covida-19.
Mađarska je u četvrtak uredbom dopustila kupnju cjepiva izvan centraliziranog sustava Europske unije pošto je njezin šef diplomacije rekao da je europski sustav dobave “skandalozno” spor.


“Postoji više od milijun doza kineskog cjepiva koje se može upotrijebiti u roku od nekoliko dana”, rekao je Orban.


Mađarski kapaciteti cijepljenja daleko su veći od količine dostupne kroz isporuke koje osigurava EU, rekao je.


Mađarska je do sada cijepila više od 105.000 ljudi (zaposlenike u zdravstvu i štićenike domova za starije i nemoćne) cjepivima dvaju proizvođača, Pfizer/BioNtehcovim i onime tvrtke Moderna.


Da ima dovoljnih količina cjepiva Mađarska bi mogla cijepiti pola milijuna na dan, ustvrdio je Orban.


Prema istraživanju koje je proveo Središnji statistički ured u petak, raste broj Mađara sklonih cijepljenju iako je za sada samo 27 posto njih čvrsto spremno cijepiti se.


Od 11. studenoga, sve srednje škole su zatvorene, a ugostiteljski objekti mogu pripremati hranu samo za van u Mađarskoj gdje je na snazi policijski sat od 20 sati navečer i sva su društvena okupljanja zabranjena.