Rizično područje

Opet padaju bombe oko najveće europske nuklearke. Rusi i Ukrajinci se međusobno optužuju za napad

REUTERS

REUTERS

Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnikaKijev i Moskva ponovno su se u subotu međusobno optuživali za napade na nuklearku Zaporižje, najveću u Europi, koju je okupirala ruska vojska i koja je već tjedan dana meta napada.


“Ograničite svoje prisustvo na ulicama Energodara! Dobili smo informacije o novim provokacijama okupatora”, objavila je na Telegramu ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom, prenijevši poruku mjesnog čelnika tog grada u kojem se nalazi nuklearka, a koji je odan Kijevu.


“Po svjedočanstvima stanovnika, ponovno su u tijeku bombardiranja u smjeru nuklearke Zaporižje… Razmak između ispaljivanja granate i pogotka su tri do pet sekundi”, dodaje se u poruci.
Okupatorske vlasti koje je postavila Rusija u zonama koje je okupirala u toj oblasti optužile su ukrajinske snage da su odgovorne za napade.


“Energodar i nuklearka Zaporižje ponovno su pod vatrom Zelenskijevih militanata”, objavio je na Telegramu pripadnik proruske vojne i civile uprave Vladimir Rogov.


Projektili su pali “u zone koje se nalaze na obalama Dnjepra i u elektrani”, rekao je, ne navodeći podatke o žrtvama ni šteti.


Dnjepar razdvaja zone pod kontrolom Rusa od onih pod kontrolom Ukrajine.


Zbog napada na Zaporižje u četvrtak se sastalo Vijeće sigurnosti UN-a.


U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori.


U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.


Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kritizirao je Rusiju da provodi “nuklearnu ucjenu”.