Erupcija Whakatanea

Operacija visokog rizika: Vojska izvukla tijela šest žrtava s Bijelog otoka

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Šest žrtava je locirano pomoću bespilotnih letjelica prije početka operacije. Vojnici su bili u teškoj zaštitnoj opremi koja im je usporavala i otežavala kretanje.Novozelandska vojska je u petak izvukla trupla šestero poginulih u erupciji vulkana početkom tjedna na Bijelom otoku, u operaciji koju nije spriječila ni neposredna opasnost nove erupcije.


Trupla šestero žrtava izvučena su helikopterima u kojima su bila osmorica elitnih pripadnika novozelandske vojske, priopćila je policija.


Dva su helikoptera poletjela pred zoru iz Whakatanea na Bijeli otok, gdje je u erupciji vulkana u ponedjeljak poginulo najmanje 16 ljudi koji su boravili u turističkom posjetu otoku, pokazuju privremena izvješća.
Nakon pet sati iščekivanja policija je priopćila da je većina trupala izvučena i prenesena na fregatu Wellington usidrenu na pučini.


»Šest trupala je uspješno izvučeno s Bijelog otoka i sada su na fregati Wellingtonu«, rekao je zamjenik policijskog načelnika John Tim, ne otkrivajući jesu li pronađena trupla drugih dviju žrtava.


Šest žrtava je locirano pomoću bespilotnih letjelica prije početka operacije. Vojnici su bili u teškoj zaštitnoj opremi koja im je usporavala i otežavala kretanje.


Policija je obitelji žrtava dovela blizu otoka brodom na kojemu je prije operacije održana maorska molitva.


Vlasti su pod pritiskom obitelji pristale izvesti operaciju premda je opasnost od nove erupcije u iduća 24 sata bila procijenjena između 50 i 60 posto.


Većina od 29 preživjelih su još u bolnici, 22 na Novom Zelandu i 7 u Australiji, navodi se u novim izvješćima. Zadobili su teške opekline.


»Svi ti pacijenti koji su još u kritičnom stanju (…) zahtijevaju intenzivno liječenje«, rekao je Ashley Bloomfield, ministar zdravstva.


U trenutku erupcije na otoku je bilo 47 turista i vodiča iz Australije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kine, Njemačke, Malezije i Novog Zelanda.


Među nestalima je novozelandski vodič Hayden Marshall-Inman.