Podaci CDC-a

Opasna Delta: Jedan zaraženi inficira devet drugih, cjepivo manje učinkovito, ali štiti od teških bolesti i smrti

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Delta-varijanta prenosivija je od drugih bolesti poput MERS-a, SARS-a, ebole, obične prehlade i sezonske gripe, na razini je vodenih kozicaDelta-varijanata koronavirusa širi se jednakom lakoćom kao vodene kozice i uzrokuje teže simptome, piše u internom dokumentu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je objavio The Washington Post, prenosi u nedjelju Večernji list. 


Studija CDC-a temelji se na istraživanju provedenome na 469 stanovnika Massachusettsa koji su u srpnju bili zaraženi u okrugu Barnstable, koja uključuje popularno odredište za ljetovanje Provincetown. Sekvenciranje virusa potvrdilo je infekciju delta-varijantom. Oko 74 posto zaraženih, ili 346 slučajeva, bilo je potpuno cijepljeno, a smrtnih slučajeva nije bilo.


Direktorica CDC-a Rochelle Walensky potvrdila je autentičnost dokumenta dodavši kako nije riječ o lažnoj uzbuni.
“To je jedan od najprenosivijih virusa za koje znamo”, rekla je Walensky i istaknula da se “rat promijenio”. Delta-varijanta prenosivija je od drugih bolesti poput MERS-a, SARS-a, ebole, obične prehlade i sezonske gripe, na razini je vodenih kozica, što znači da jedan zaraženi u prosjeku inficira osam ili devet drugih. Primarni soj bio je prenosiv kao i prehlada jer je svaka zaražena osoba u prosjeku prenijela virus na još dvije osobe. Također, ako se cijepljeni ipak zaraze, u tijelu imaju istu količinu virusa kao i necijepljeni, što upućuje da će vjerojatno u jednakoj mjeri zaraziti drugoga kao i necijepljene osobe.


Ipak, dokument pokazuje kako su cijepljeni ljudi sigurniji. Cjepiva sprečavaju više od 90 posto teških bolesti, ali mogu biti manje učinkovita u sprečavanju infekcije ili prijenosa, stoji u dokumentu koji naglašava kako cjepiva 10 puta smanjuju rizik od teške bolesti ili smrti. No također kažu kako su “potrebne mikrobiološke studije kako bi se potvrdili ovi nalazi”.


S druge strane, neki navodi iz studije izazvali su skepsu. Specijalistica za zarazne bolesti sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu Monica Gandhi smatra da su “podaci intrigantni i važni” ali da nije sigurna “da su cijepljeni jednako zarazni kao i necijepljeni”. Gandhi je istakla da postoji više dijelova imunološkog sustava, uključujući antitijela i T stanice, koji postavljaju važna pitanja o razini virusa, koje se mjeri s pomoću PCR testova, kao pokazatelj koliko je netko zarazan, piše Večernji list.