Protiv nejednakosti

ONE NE ODUSTAJU: Dan bez žena u Južnoj Americi. Nisu htjele otići na posao

Hina

foto: REUTERS/Sofia Yanjari

foto: REUTERS/Sofia Yanjari

U Čileu su se žene odjevene u medicinsku odjeću, radničke kute i školske uniforme okupile na glavnom trgu u Santiagu, pored palače predsjednika Sebastiana Pinere. Bubnjale su, plesale i uzvikivale: "Kako nas mogu mučiti i silovati a da nitko ništa ne poduzima?".MEXICO CITY – Žene u Južnoj Americi nisu danas otišle u urede, škole i u vladine ustanove kako bi se priključile drugom danu prosvjeda protiv spolnog nasilja, nejednakosti i kršenja njihovih prava.


Štrajkom pod nazivom “Dan bez nas” željele su pokazati kako bi izgledao život bez žena. Uslijedio je dan nakon masovnih demonstracija u nedjelju na Međunarodni dan žena.


U Čileu su se žene odjevene u medicinsku odjeću, radničke kute i školske uniforme okupile na glavnom trgu u Santiagu, pored palače predsjednika Sebastiana Pinere. Bubnjale su, plesale i uzvikivale: “Kako nas mogu mučiti i silovati a da nitko ništa ne poduzima?”.
Uobičajeno prometne ulice glavnog grada Meksika bile su doslovce prazne u vrijeme jutarnjih gužvi ponedjeljkom. U javnom prijevozu nije bilo žena, škole su bile zatvorene, a uredi prazni.


Prosvjedi su bili usredotočeni na povećan broj ubojstava žena. Podaci govore da su u posljednjih pet godina porasli 137 posto i da ih je većina neriješena.


“Ne želimo nasilje. Oni koji su počinili te zločine moraju biti kažnjeni”, rekla je Cristina Velez iz Mexico Cityja.


Organizatori procjenjuju da se u nedjelju u Santiagu okupilo dva milijuna ljudi, dok u policiji kažu da ih je bilo 150.000 i da je bilo sporadičnih sukoba sa snagama sigurnosti.


U glavnom gradu Meksika prosvjednice su se sukobile s muškarcima koji su demonstrirali protiv abortusa, od kojih su neki imali obrijane glave i dizali ruku na nacistički pozdrav.


Meksički predsjednik Manuel Lopez Obrador izjavio je da je vladinim službenicima bilo dopušteno sudjelovati u prosvjednoj povorci.