Opasni psihički bolesnik

‘On je borbeni vjerski fanatik’: Otpusno pismo iz zatvora otkriva koliko je opasan ubojica od kojeg strahuje BiH

P. N.

Youtube

Youtube

O trenutno najtraženijem bjeguncu u BiH još su od 2017. godine bile obaviještene mnoge institucije i agencije. Tada je Gačić, naime, pušten iz zatvora, a KPZ Bihać u pismu je brojne institucije izvijestio koliko je zapravo opasanU Bosni i Hercegovini i dalje traje intenzivna potraga za odbjeglim Edinom Gačićem, višestrukim ubojicom koji je u subotu navečer u selu Suhodol kod Tarčina brutalno ubio policajca Mahira Begića. On je čuvao poligon za obuku policajaca, a mrtvog ga je pronašao kolega policajac koji ga je došao zamijeniti na straži. Nekoliko dana prije, Gačić je u mjestu Podorašac kod Konjica ubio i Sauda Sultanića i od tada se nalazi u bijegu.


Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova KS Mevludin Halilović kazao je za Avaz.ba da je potraga za Gačićem intenzivna i da za njim tragaju brojne policijske ekipe. 


– Naše ekipe na cijeloj teritoriji Kantona Sarajevo provjeravaju sve informacije i idu u preglede teritorija koje dobijamo od građana – kazao je Halilović.
Uvedena je neka vrsta izvanrednog stanja u policiji i ukinute su redovite policije smjene, pojasnio je županijski premijer, dodajući da za policajce »nema ni spavanja ni godišnjih odmora« dok se ne pronađe i ne uhiti Gačića.


O trenutno najtraženijem bjeguncu u BiH još su od 2017. godine bile obaviještene mnoge institucije i agencije. Tada je Gačić, naime, pušten iz zatvora, a KPZ Bihać u pismu je brojne institucije izvijestio koliko je zapravo opasan. 


U otpustnom pismu stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina te mu je izrečena mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubojstva. No, 2003. mu je ova mjera ukinuta. Presudom od 3. veljače 2003. izrečena mu je kazna zatvora od 20 godina zbog ubistva, a Vrhovni sud mu je tu kaznu preinačio na 18 godina. 2004. došlo je do još jedne presude Kantonalnog suda Sarajevo, kojom su preinačene prethodne te je on osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci. Ponovo mu je osigurana obaveza liječenja u psihijatrijskog bolnici.


U otpusnom pismu, piše portal Klix.ba, navedeni su psihijatrijski problemi osuđenog. Istaknuto je da boluje od poremećaja ličnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima paranoidne slike.


“Vještak psihijatar je konstatirao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja bez obzira koliko devijantne bile. Prije počinjenja krivičnog djela neko vrijeme je živio u Bočinjama s mudžahedinima. 


Jedna od žrtava je njegova majka. S odjeljenja forenzike pušten je na korištenje vikenda što je iskoristio da bi majku lišio života, kaže se u aktu koji potpisuje direktor KPZ-a Bihać Edham Veladžić.