Putinova elita

“Okupator”: Ovo je film o ratu i miru iz mobitela ruskog oficira zarobljenog u Ukrajini

Portal Novi list

Foto Screenshot YouTube Ukrajinska Pravda

Foto Screenshot YouTube Ukrajinska Pravda

Ovo je film o životu mladog ruskog poručnika Jurija Šalajeva prije i za vrijeme rata u Ukrajini.Ukrajinska Pravda dobila je video zapise s mobitela zarobljenog ruskog vojnika. Riječ je o poručniku Juriju Šalajevu, zapovjedniku pješačkog voda u 70. motoriziranoj brigadi, u sastavu 42. gardijske motorizirane divizije.


Elita ruske vojske


Iz razbacanih video klipova koji prikazuju crtice iz života mladog Šalajeva prije i za vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, Mikhail Tkach složio je kratak film, naslovljen “Okupator”.

Šalajev je diplomac moskovske Više zapovjedne škole, predstavnik je elite ruskog pješaštva.


Njegova je vojna jedinica 71718 prije rata u Ukrajini bila stacionirana u Čečeniji, piše Ukrajinska Pravda.


Film prikazuje kako je poručnik Šalajev živio i služio u Rusiji prije onoga što ruski predsjednik Vladimir Putin naziva “specijalnom vojnom operacijom”, ali i njegovo djelovanje u borbama u Ukrajini.


Druženja i opijanja


U filmu se vidi kako Šalajev kćerkici daruje bicikl, šeće i druži se sa suprugom i prijateljima. Snimljena su i brojna opijanja Šalajeva s prijateljima, ali i kolegama časnicima, te članovima obitelji.


Zanimljiv je i razgovor s jednim starim Čečenom, dok je Šalajev još bio stacioniran u čečenskom gradu Šaliju.


Čečen iznenađenom ruskom poručniku objašnjava da bi bilo najbolje da se ruska vojska povuče iz Čečenije.


“Pustite nas na miru”, poručuje ovaj stari Čečen mladom oficiru ruske vojske.


Transport ranjenih i zasjeda


Njegova jedinica u Ukrajinu je stigla početkom ožujka. Šalajev je u borbama proveo oko mjesec dana, prije nego li ga je početkom travnja zarobila ukrajinska vojska.


U klipovima s bojišta u Ukrajini vidi se često dezorijentirani Šalajev koji ne zna koji je datum i što zapravo trebaju raditi.


U jednom video zapisu Šalajev snima transport teško ranjenih ruskih vojnika.


Snimljen je i trenutak zasjede koje je ruskoj oklopnoj koloni, u kojoj je bio i poručnik Šalajev, postavila ukrajinska vojska.


Oklopnjak ispred njegova dignut je u zrak. Šalajev čak u prvom trenutku nije siguran je li eksplodirao “njihov” ili ukrajinski oklopnjak.


Sudbina kremaljskog kadeta


Kad su pokušali otvoriti vatru, shvatili su da je automatski top na njihovom oklopnom vozilu pješaštva BMP zablokirao.


Sljedeća scena prikazuje uništeni oklopnjak u kojem su se vozili Šalajev i njegovi suborci. Ruski poručnik još kratko snima ukrajinske vojnike koji se kreću selom.


Nakon toga je završio u zarobljeništvu.


“Ova priča je vodič za sve nasljednike kremaljskog kadeta Šalajeva. O sudbini (u najboljem slučaju) onih koji su postali okupatori”, poručuje Ukrajinska Pravda.