Nova pravila

Odzvonilo izbjegavanju poreza: Europa će prisiliti velike multinacionalke da otkriju prave prihode

Hina

foto: Francois Walschaerts/Pool via REUTERS

foto: Francois Walschaerts/Pool via REUTERS

Ove mjere porezne transparentnosti pomoći će da multinacionalne tvrtke pošteno plaćaju svoj udio i mogle bi unijeti određenu pravednost u svoje poslovanje", rekao je europarlamentarac Zelenih Ernest UrtasunEuropska komisija i Parlament postigli su dogovor o pravilima kojima će prisiliti velike multinacionalne tvrtke da otkriju koliki su im prihodi i koliko poreza plaćaju u EU-u, a koliko u zemljama koje EU smatra poreznim utočištima.


Zakon koji je Europska komisija predložila još 2016. godine, dio je napora EU-a protiv izbjegavanja poreza velikih međunarodnih tvrtki u trenutku kada je Uniji novac neophodan za financiranje gospodarskog oporavka nakon pandemije covida 19.


Prema tom zakonu, multinacionalne korporacije s godišnjim prometom iznad 750 milijuna eura dvije godine zaredom, morat će prijaviti dobit, porez i broj zaposlenih u zemljama EU-a i u zemljama koje su na europskoj listi „nekooperativnih jurisdikcija“.
No podaci o porezu plaćenom u zemljama izvan EU-a, koje nisu na crnoj listi poreznih oaza, davat će se samo u zbirnom obliku, jer vlade članica EU-a nisu željele pristati na detaljniju raščlambu po zemljama.


Dobrotvorna skupina Oxfam kritizirala je da mnoge svjetske porezne oaze nisu na Unijinom popisu nekooperativnih jurisdikcija i da će stoga izbjeći nadzor.


“Zakonodavci EU-a dali su multinacionalnim korporacijama puno prilika da i dalje izbjegavaju poreze i u tajnosti preusmjeravanjem svoje dobiti u porezne oaze izvan EU-a, poput Bermuda, Kajmanskih otoka i Švicarske”, rekla je porezna stručnjakinja Oxfama Chiara Putaturo.


Također ocjenjuje da je sporazumom kompanijama ponuđeno izuzeće od izvješćivanja o komercijalno osjetljivim informacijama tijekom pet godina, kako bi mogle izbjeći otkrivanje podataka, i napomenula da će zahtjev za velikim prometom isključiti do 90 posto multinacionalnih kompanija.


No neki članovi Europskog parlamenta koji su pregovarali o sporazumu rekli su da će to ipak pomoći da porezni sustav bude pravedniji.


“Ove mjere porezne transparentnosti pomoći će da multinacionalne tvrtke pošteno plaćaju svoj udio i mogle bi unijeti određenu pravednost u svoje poslovanje”, rekao je europarlamentarac Zelenih Ernest Urtasun iz parlamentarnog odbora za ekonomske i monetarne poslove.


Prema istraživačkom tijelu Tax Tax Network, zemlje EU odgovorne su za 36 posto globalno izgubljenog poreza zbog zloporabe poreza na dobit, što godišnje košta zemlje u svijetu preko 154 milijarde dolara, budući da se dobit prebacuje u jurisdikcije s niskim porezima poput Irske, Luksemburga i Nizozemske.


Tekst sporazuma sada mora proći službeno usvajanje u dva odbora Europskog parlamenta i pred plenarnim zasjedanjem parlamenta, te u Europskom vijeću.