Nova politika na granicama

Troškove snosi vlada: Od subote u Njemačkoj obavezno testiranje svih povratnika iz rizičnih područja

Hina

foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Ova odluka je najavljena prošlog tjedna, ali se nije znalo kada će točno stupiti na snagu.BERLIN – Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, rekao je u četvrtak ministar zdravstva.


Ova odluka je najavljena prošlog tjedna, ali se nije znalo kada će točno stupiti na snagu.


“Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne starijem od 48 sati) ili se testirati ovdje”, rekao je Jens Spahn na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.
Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Europske unije, ali i tri španjolske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Anwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnoj karanteni ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.


Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za “sigurnost”.


“Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u osobnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost”, rekao je Spahn.


Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je “pitanje solidarnosti”, istaknuo je ministar.


Njemačka, u kojoj ovog tjedna u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9.175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inozemstva.


Već nekoliko tjedana porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti.


U četvrtak je ugledni institut Roberta Kocha objavio da je u zadnja 24 sata zabilježeno 1045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od svibnja.