Bježanija

Od Putinove mobilizacije iz Rusije u 3 dana pobjeglo 261.000 muškaraca, hoće li zatvoriti granice?

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter Anton Geraschenko

Foto Screenshot Twitter Anton Geraschenko

Atmosfera u administraciji je takva da će sigurnosne snage i Ministarstvo obrane uspjeti uvjeriti Putina da zatvori izlaz prije nego što bude prekasnoFSB je izvijestio da je nakon objave “djelomične” mobilizacije 261.000 muškaraca napustilo Rusiji, rekao je izvor u predsjedničkoj administraciji za Novayu Gazetu Europa.


Rasprave unutar predsjedničke administracije o zatvaranju granica za vojno sposobne muškarce započele su u srijedu, kada su od snaga sigurnosti počele pristizati brojke o broju muškaraca koji napuštaju Rusiju.


Prema riječima ovog izvora, u posljednjoj potvrdi FSB-a, koja je danas, 25. rujna, “prošetala uredima”, stoji brojka od 261.000 muškaraca koji su napustili Rusiju od srijede do subote navečer.


FSB nikad nije radio ovako brzo
Izvor u predsjedničkoj administraciji  sumnja u autentičnost podataka FSB-a, jer prije toga granična služba FSB-a “nije radila tako brzo”.


Prema njegovim riječima, u proljeće su pokušali više polaziti od podataka dobivenih od mobilnih operatera, koji dolaze kasnije.


Ipak, “atmosfera u administraciji je takva da će sigurnosne snage i Ministarstvo obrane uspjeti uvjeriti Putina da zatvori izlaz prije nego što bude prekasno”, rekao je dužnosnik.


“Sada na poslu polazimo od ovoga”, rekao je.


Istodobno, “čelnici nemaju sastanke s predsjednikom u drugoj polovici rujna”, pojašnjava izvor.


Kad bi mogli zatvoriti granice


“Početkom mjeseca čelnici su se sastajali s predsjednikom nekoliko puta tjedno”, objasnio je sugovornik Novaye Gazete Europa, komentirajući izvještaje Faride Rustamove.


Dan ranije, pozivajući se na tri izvora, Rustamova je rekla da je nakon objave mobilizacije Vladimir Putin otišao na tjedan dana odmora u Valdaj.


Još jedan sugovornik Novaye Gazete u predsjedničkoj administraciji tvrdi da još nije vidio nacrt dekreta šefa države o zatvaranju granica.


Ranije su ruski mediji, pozivajući se na izvore, izvijestili da će ruske vlasti zatvoriti granice za vojno sposobne muškarce nakon završetka lažnih referenduma o pridruživanju samoproglašenim “republikama” pod ruskom kontrolom u Luhansku i Donjecku, te okupiranim područjima ruskih regija Herson i Zaporožje.


Prema Važnim pričama, od 26. rujna granice će biti zatvorene za Ruse koji podliježu mobilizaciji.


Na granici već počeli zabranjivati izlazak


Meduzin izvor je naglasio da vlasti ne planiraju zatvoriti granicu za ruske muškarce do završetka “referenduma” na okupiranim područjima Ukrajine. Podsjetimo, referendumi bi trebali završiti 27. rujna.


Međutim, situacija se može promijeniti “ako dođe do masovnog odljeva”.


Kako navode sugovornici Meduze, situacija ovisi o procjeni ruskog ministarstva obrane, specijalnih službi i agencija za provođenje zakona, ali i samog Vladimira Putina, koji je uvjeren da “referendume” i mobilizaciju treba izvršiti što je moguće brže.


Danas je također postalo poznato da su nekim Rusima koji potpadaju pod kriterije “djelomične” mobilizacije i pokušavaju napustiti Rusiju počeli izdavati obavijesti na granicama prema kojima im je zabranjen izlazak na temelju odluke vojnog komesarijata. Zabilježeno je već najmanje pet takvih slučajeva.