Najmlađa u povijesti

Od izbjeglice iz Tuzle do ministrice: Alma Zadić izabrana u novu austrijsku vladu

Portal Novilist.hr

Foto Facebook Alma Zadić

Foto Facebook Alma Zadić

Za novu ministricu pravosuđa Austrije izabrana je 35-godišnja Tuzlanka Alma Zadić iz redova Zelenih, a koja će ujedno biti najmlađa ministrica pravosuđa u povijesti ove zemljeNjezino imenovanje bit će simbolično jer je ona prva austrijska ministrica s imigrantskom prošlošću te formalnost jer uživa veliko povjerenje čelnih ljudi stranke, kako piše austrijski Der Standard, prenosi N1.

Predsjednik Narodne stranke (ÖVP) i bivši premijer Sebastian Kurz te šef Zelenih Werner Kogler potvrdili su koalicijski dogovor koji je postignut u srijedu navečer, a kojim se Kurz vraća na mjesto premijera te stranka Zeleni prvi put ulazi u austrijsku vladu.


Austrija, zemlja središnje Europe s 8,9 milijuna stanovnika, bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Luksemburg jedna od zemalja EU-a u kojima Zeleni sudjeluju u vladi.


Alma Zadić iz Tuzle je izbjegla u Beč 1994. godine te završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Sveučilištu Columbia. Kad se vratila iz Amerike, sedam godina radila je kao odvjetnica, piše N1.
Zbog porijekla bila je meta verbalnih napada. Tako joj je u lipnju 2018. godine, tijekom njezine rasprave o zaštiti službenika obavještajne službe, zastupnik Austrijske narodne stranke desnog centra (ÖVP) glasno dobacio:


‘Nisi u Bosni, nemoj to miješati.’ Zastupnik je kasnije identificiran kao Johann Raedler. On je potom izjavio da nije mislio ništa loše i da s Bosnom ima ‘mnogo pozitivnih dodirnih točaka’.