Koronavirus

Obje Amerike novo su globalno žarište pandemije: Raste broj slučajeva u Peruu, Čileu i Meksiku

Hina

Reuters

Reuters

Za većinu država u obje Amerike »sad nije vrijeme za ublažavanje mjera ili za odustajanje od preventivnih strategija«, rekla je EtienneViše od 2,4 milijuna slučajeva zaraze novim koronavirusom i oko 143 tisuće smrtnih slučajeva zabilježenih u Sjevernoj i Južnoj Americi čine to područje novim globalnim žarištem pandemije, objavila je u utorak čelnica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO).


Carissa Etienne je rekla da je PAHO osobito zabrinut zbog velikog porasta broja slučajeva u Peruu i Čileu, te u Brazilu, gdje je predsjednik Jair Bolsonaro kritizirao uvođenje karantena.


Za većinu država u obje Amerike »sad nije vrijeme za ublažavanje mjera ili za odustajanje od preventivnih strategija«, rekla je Etienne.
Također je pozvala na provođenje »agresivnih preventivnih mjera» protiv nezaraznih bolesti poput dijabetesa, te srčanih bolesti i bolesti respiratornog sustava.


Te bolesti bile su odgovorne za 81 posto svih smrti u Amerikama prije pojave covida-19, rekla je Etienne, dodajući da je koronavirus oboljele od tih bolesti stavio u još veći rizik.


Meksiko je u utorak zabilježio 501 novi smrtni slučaj od koronavirusa, što je najveći jednodnevni rast broja žrtava covida-19 u toj zemlji do sad, uslijed rekordnog skoka broja novooboljelih.


Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Meksiku sada je 74.560, dok je umrlih 8.134, objavile su zdravstvene vlasti na konferenciji za novinare.