Zadovoljni topnici

Objavljene prve snimke doniranih hrvatskih topova u akciji u Ukrajini: “Prekrasno gađaju”

Portal Novi list

Foto ArmiyaInform

Foto ArmiyaInform

Topnicima je najviše u sjećanju ostao trenutak uništenja ruskog samohodnog topničkog oruđa 2S9 "Nona": "Mi smo je 'lovili' od prvog hica"Ukrajinci su objavili prve snimke i fotografije doniranih hrvatskih topova M-46 kalibra 130 milimetara u akciji na bojištu u Donjeckoj oblasti.


Ovu topovi korišteni su u Domovinskom ratu, a originalno su proizvedeni u Sovjetskom savezu 50-tih godina 20. stoljeća. S obzirom na domet koji je veći od 27 kilometara u mnogim vojskama svijeta služio je za protubaterijsku borbu.


Ovaj je domet zapadna artiljerija odavno nadmašila, ali još uvijek je veći nego kod većine artiljerijskih sustava koje koristi ruska vojska na ukrajinskom bojištu, osim novijih Msta haubica, razvijenih 1989. godine.


Svaki dan pomažu pješaštvu
Da ovi stari topovi još uvijek mogu biti efikasni na modernom bojištu pokazao je posjet novinara ukrajinskog ArmiyaInforma položajima topničke jedinice jedne od ukrajinskih mehaniziranih brigada u Donjeckoj oblasti.Ovi se artiljerci nalaze na udaljenosti od 8 do 10 kilometara od neprijatelja, a specijalni dopisnik ArmiyaInform doznao je kako su ukrajinski branitelji topom M46 gađali ruske mete.


Topnici kažu da su tijekom 19 dana borbenog rada uništili oko 17-18 ciljeva okupatora, i to ne računajući oštećenu i neutraliziranu tehniku.


“Svaki dan uništavamo jedan cilj – pomažemo pješaštvu u eliminaciji neprijateljske tehnike i ljudstva. To su topničke instalacije, minobacački proračuni, MLRS Grad, neprijateljske samohodne topničke instalacije itd.


Vatrom možemo pokriti i rovove, zemunice, šumska područja”, kaže zapovjednik jedinice Oleksandr.


Lov na razvikanu “Nonu”


Prema zapovjedniku oružja Vladyslavu, koristeći topničke proračune mogu uništavati i pojedinačne mete. Pripadnici jedinice kažu da im je najviše u sjećanju ostao trenutak uništenja ruskog samohodnog topničkog oruđa 2S9 “Nona”.“Mi smo je ‘lovili’ od prvog hica. Bio je to prekrasan trenutak kada shvatite da ste uništili opremu kojom se neprijatelj razmetao po cijelom svijetu”, kaže zapovjednik oružništva Vladyslav.


Topnici napominju da koriste različite modifikacije granata za top M46.


“Koristimo i ‘starinske’ i moderne projektile zapadnih partnera. Sa streljivom nema problema. Rijetki su slučajevi da gađamo ciljeve ruske vojske i na udaljenosti do 37 kilometara“, kažu ukrajinski branitelji.


Prema njihovim riječima, ovaj top ima poteškoća jedino u održavanju, jer se gotovo nakon svakog pucanja mora temeljito očistiti.


Zahvala “bogovima rata”


Ukrajinski artiljerci kažu da je intenzitet borbi sada visok, ali se taktika neprijatelja nije promijenila.


“Borbena gotovost je stalna, jer neprijateljska avijacija i topništvo djeluju po nama i danju i noću.


Rusi se nastavljaju pridržavati taktike ‘Čornobajevke’ — to jest, idu bezglavo i, naravno, trpe značajne gubitke“, kaže zapovjednik jedinice Oleksandr.


Na kraju, vojnici za ArmiyaInform napominju da su pješaci više puta zahvaljivali “bogovima rata”, kako Ukrajinci zovu artiljeriju, za obavljeni posao i spašene živote svojih suboraca.


Fotografije korištenja hrvatskih topova na bojištu u Donbasu pogledajte OVDJE.