Slovenski premijer izrazio zabrinutost

OBJAVLJENE POVIJESNE KARTE U ITALIJI I MAĐARSKOJ Slovenski premijer: U susjedstvu se budi fašizam i nacizam

Hina

»Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava«, kazao je Šarec / Reuters

»Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava«, kazao je Šarec / Reuters

»Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu«, kazao je Šarec  referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani kao ozemlje tih državaLJUBLJANA Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je izjavio da se u slovenskom susjedstvu opet bude »fašizam, nacizam i slične ideje«, referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani kao ozemlje tih država.


»Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu«, kazao je Šarec okupljenima na zboru u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz II. svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja.


»Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava«, kazao je Šarec u govoru okupljenima, prema snimci koju je u svom dnevniku emitirala Slovenska televizija, aludirajući na zakonski prijedlog u lokalnom parlamentu u Trstu usmjeren navodno na smanjivanje prava slovenske manjine koja živi u tom dijelu Italije.
»Slovenija želi uvijek živjeti u dobrosusjedskim odnosima i biti sa svima prijatelj, ne samo sa susjednim državama nego sa svima u Europi i svijetu. No, ne smijemo šutjeti kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje«, kazao je u govoru preživjelim stradalnicima II. svjetskog rata Šarec, dodavši kako se i na slučaju II. svjetskog rata pokazalo da je onaj koji radi s okupatorom samo kolaborant kojega ne cijene.


Također je rekao da bi i desna oporba danas trebala djelovati domoljubno i odlučno se suprotstaviti provokacijama drugih država, a ne šutjeti i njegovu vladu optuživati da je Sloveniju »posvađala sa svim susjedima«.Slovenija je reagirala u petak na na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije.

Ljubljana je osudila kao provokaciju povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.


Na karti je u sklopu »Velike Mađarske« i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.