Nastavak istrage

Obitelj krvnika iz Christchurcha pomaže policiji u istrazi. Novi Zeland hitno mijenja zakon o oružju

Hina

Reuters

ReutersIzmjene zakona zbog ograničavanja pristupa vatrenom oružju, bit će glavna tema kabineta novozelandske premijerke Jacinde Ardern, koji će se u ponedjeljak sastati po prvi puta nakon masakra u Christchurchu, u kojemu je australski ekstremist Brenton Tarrant u petak u dvije džamije ubio 50 muslimanskih vjernika a još 50 ranio.


Nakon napada Ardern je obećala promijeniti zakone o oružju, kako bi se hitno ograničio pristup vatrenom oružju, a posebno poluautomatskom oružju, kao što je puška AR-15, koju je koristio ubojica.


»Ono što javnost s pravom sada pita jest zašto i kako je moguće da se na Novom Zelandu može kupiti vojno poluautomatsko oružje«, kazala je Ardern.
Novi Zeland je država sa samo 5 milijuna ljudi a procjenjuje se da je u zemlji 1,5 milijuna komada oružja.


Prema podacima koje su objavili mediji, u 2017. godini pozitivno je riješeno više od 99 posto zahtijeva za izdavanje dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.Naime, od 43.509 zahtjeva za izdavanje dozvole, samo je 188 zahtjeva odbijeno, pokazali su podaci.

Mediji izvješćuju i da su nakon najava o pooštrenju građani požurili kupiti oružje prije nego što nastupi bilo kakva zabrana.


Australska policija pretresla je dvije kuće na području Novog Južnog Walesa (NSW), u potrazi za materijalom koji bi mogao pomoći u istrazi oko masakra u kojemu je život izgubilo pedeset osoba, koji je prošloga petka u dvjema džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu počinio australski ekstremist Brenton Tarrant. 


Tim za borbu protiv terorizma obavio je pretres kuća u gradu Sandy Beach, u blizini Coffs Harboura, te u mjestu Lawrence, u blizini Macleana.


»Primarni cilj bio je pribavljanje materijala koji bi mogli pomoći policiji Novog Zelanda u njihovoj istrazi«, priopćile su australska Federalna policija i policija NSW-a.


Policiji u istrazi aktivno pomaže i obitelj napadača.


Tarrant, dvadesetosmogodišnji bivši instruktor fitnesa i samoproglašeni »fašist«, optužen je u subotu na novozelandskom sudu za ubojstvo.