Telefonski razgovor

Novo savezništvo: Putin i Raisi dogovorili jaču suradnju Rusije i Irana

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonski s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i obojica su istaknula jačanje političke, trgovinske i gospodarske suradnje, objavio je u subotu Kremlj.


U priopćenju se ne navodi kada je održan razgovor niti se spominje iranska isporuka oružja Moskvi.


Rusija je povećala nastojanja da ojača veza s Iranom i drugim nezapadnim zemljama otkako je 24. veljače počela invaziju na Ukrajinu što su oštro osudile zapadne zemlje.
“Razgovaralo se o nizu pitanja s naglaskom na jačanje suradnje na političkom, trgovinskom i ekonomskom polju, uključivo prijevoz i logisitku”, navodi Kremlj.


Visoki ruski dužnosnik iz područja sigurnosti sastao se u srijedu u Teheranu s iranskim čelnicima i dvije su se zemlje obvezale jačati veze.


Posjet je pao u vrijeme kada Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da se koristi iranskim dronovima za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture.


Iran kaže da je Rusiju opskrbio manjim brojem bespilotnih letjelica prije početka rata.


U listopadu su dvojica visoki iranskih dužnosnika i dvojica iranskih diplomata rekla za agenciju Reuters da je Iran obećao opskrbiti Rusiju raketama zemlja-zemlja.