Mohammed bin Salman

Nove optužbe protiv saudijskog prijestolonasljednika: “Predlagao je kralja ubiti otrovnim prstenom”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U intervjuu za CBS, Saad al-Jabri rekao je da je Mohammed bin Salman rekao svom rođaku 2014. da to želi učiniti kako bi očistio prijestolje za svog oca.Prijestolonasljednik i de facto vladar Saudijske Arabije predložio je da se da se pokojni kralj Abdullah ubije “otrovnim prstenom”, rekao je bivši vodeći saudijski obavještajni dužnosnik, prenosi u ponedjeljak BBC.


U intervjuu za CBS, Saad al-Jabri rekao je da je Mohammed bin Salman rekao svom rođaku 2014. da to želi učiniti kako bi očistio prijestolje za svog oca.


U to je vrijeme bilo napetosti u vladajućoj obitelji oko toga tko će zasjesti na tron.
Saudijska vlada je Jabrija nazvala bivšim diskreditiranim dužnosnikom s dugom poviješću izmišljanja.


Jabri je u intervjuu za CBS rekao da je prijestolonasljednik Mohammed, de facto vladar Saudijske Arabije i sin kralja Salmana, “psihopat, ubojica s neograničenim resursima na Bliskom istoku, koji predstavlja prijetnju svom narodu, Amerikancima i planetu”.


Jabri tvrdi da je princ na sastanku 2014. predložio svom rođaku, princu Mohammedu bin Nayefu, tadašnjem ministru unutarnjih poslova, da organizira ubojstvo kralja Abdullaha.“Rekao mu je: ‘Želim ubiti kralja Abdullaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno mi je rukovati se s njime i bit će gotov'”, rekao je Jabri.


“Bez obzira je li se samo šalio…to je rekao i mi smo to shvatili ozbiljno.”


Abdullah je umro 2015. u 90. godini, a naslijedio ga je njegov polubrat Salman, otac Mohammeda bin Salmana koji je imenovao Mohammeda bin Nayefa za prijestolonasljednika.


Dvije godine kasnije bin Nayefa je na mjestu prijestolonasljednika zamijenio bin Salman. Bin Nayef je izgubio i položaj ministra unutarnjih poslova, a navodno je stavljen u kućni pritvor prije nego što je prošle godine pritvoren pod nepoznatim optužbama.


Jabri je pobjegao u Kanadu kad je svrgnut Mohammed bin Nayef.


U intervjuu je rekao i da ga je prijatelj iz bliskoistočne obavještajne službe upozorio da je Mohammed bin Salman u listopadu 2018. poslao za njim tim ubojica, samo nekoliko dana nakon što su saudijski agenti ubili disidentskog saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.


Naveo je da je tim od šest osoba sletio u zračnoj luci u Ottawi, ali su deportirani nakon što su carinici kod njih pronašli “sumnjivu opremu za DNA analizu”.


Princ Mohammed poriče optužbe, kao i umiješanost u ubojstvo Khashoggija iako su američke obavještajne agencije ocijenile da je on odobrio operaciju.