Borba protiv epidemije

NOVA NADA Lijek protiv artritisa pomogao nekolicini oboljelih od koronavirusa u Napulju. S njim eksperimentiraju u još nekoliko bolnica

P. N.

Reuters

Reuters

Lijek tocilizumab je već primilo šest pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su na intenzivnoj njezi u Napulju te se pokazao djelotvornim u liječenju upale pluća uzrokovane koronavirusomTalijanski liječnici proučavaju utjecaj lijeka protiv artritisa na oboljele od koronavirusa. Talijanska agencija za lijekove ispituje lijek koji se koristi u borbi protiv reumatoidnog artritisa, taj se lijek eksperimentalno koristi u Napulju protiv koronavirusa i ‘vjerujem da će uskoro, za koji dan, najviše za desetak dana, biti jasno koliko je učinkovit’. Rekao je to Angelo Borrelli na tiskovnoj konferenciji talijanskog Stožera civilna zaštite, piše Il Mattino.


‘S lijekom se eksperimentira u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu te u nekoliko drugih bolnica’, potvrdio je pak sanitarni direktor tog instituta  Francesco Vaia, koji je gostovao u programu SkyTg24.


Lijek je već primilo šest pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su na intenzivnoj njezi u Napulju te se pokazao djelotvornim u liječenju upale pluća uzrokovane koronavirusom. 
Lijek tocilizumab sada će biti besplatno na raspolaganju u svim talijanskim regijama koje ga budu zatražile od proizvođača, piše Il Mattino.


Kompanija La Roche je naime objavila besplatno ustupanje lijeka, koji se već eksperimentalno koristi u Kini i u Italiji – u Institutu za tumore Pascale u Napulju te u još nekoliko bolnica.


Talijanski list  La Repubblica pak piše o lijeku koji je zamišljen i testiran za borbu protiv ebole a sada se pokazuje jednim od oružja kojim se liječnici mogu suprotstaviti novom koronavirusu. 


Riječ je o remdesiviru, koji nije stvoren kako bi liječio oboljele od virusa Covid-19, već se koristi za hitno tretiranje pojedinih pacijenata koji su u teškom stanju i onda kada nema alternative, jer se pokazalo da je donekle učinkovit.


Sada će taj lijek biti ispitan u sklopu kliničkog testiranja, prvog koje se obavlja za terapije protiv virusa Sars-Cov-2, a očekuje se da će testiranje dati korisne podatke potrebne za shvaćanje na koji način lijek funkcionira i koliko je učinkovit. 


To su objavili Talijanska agencija za lijekove (AIFA)  i Gilead Sciences, kompanija koja proizvodi spomenuti lijek, ukazujući na prve centre u Italiji koji će biti uključeni: Bolnica Sacco u Milanu, Poliklinika u Paviji, Bolnički centar u Padovi, Bolnički centar Sveučilišta u Parmi i Nacionalni institut za infektivne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu.