Norveška policija: Pucnjava u džamiji je pokušaj terorističkog napada

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Nekoliko sati nakon napada policija je pronašla tijelo jedne mlade žene, rođakinje osumnjičenoga u njihovoj kući, pa je otvorena istraga da se utvrdi povezanost ubojstva s pucnjavom u džamiji.OSLO – Norveška policija je priopćila je da pucnjavu u džamiji u subotu u okolici Osla istražuje kao “pokušaj terorističkog napada”.


“Otkrili smo da je napadač imao ekstremistička stajališta”, rekao je policijski dužnosnik Osla Rune Skjold o mladom Norvežaninu. “Imao je ksenofobna stajališta, želio je širiti teror”.


U napadu na islamistički centar Al-Noor u subotu poslijepodne u Baerumu, rezidencijalnom predgrađu Osla, jedna osoba je lakše ranjena.
Nekoliko sati nakon napada policija je pronašla tijelo jedne mlade žene, rođakinje osumnjičenoga u njihovoj kući, pa je otvorena istraga da se utvrdi povezanost ubojstva s pucnjavom u džamiji.


Tijekom ispitivanja osumnjičeni se branio šutnjom.


“Zaključili smo da se radi o pokušaju terorističkog napada”, rekao je Rune Skjold.


Osumnjičeni je kod sebe imao nekoliko komada oružja. Kada je zapucao u džamiji su se nalazila trojica vjernika. Svladala ga je jedna osoba i predala policajcima.


U poruci koju je osumnjičeni postavio na internetu prije napada spominje “rat rasa” i odaje počast napadaču na dvije džamije u ožujku na Novom Zelandu kada je ubijena 51 osoba.


Vjerodostojnost poruke i identitet autora još se ne mogu sa sigurnošću utvrditi.