Strah od koronavirusa

Njemački ministar zdravstva: Ovo je “svjetska pandemija”! Putin: Ruska histerija rezultat je stranih provokacija

Hina

foto: REUTERS/Ciro De Luca

foto: REUTERS/Ciro De Luca

Suočen sa zdravstvenom krizom ministar je potvrdio spremnost vlade da "uspori i ograniči širenje koronavirusa u Njemačkoj i u regijama koje su njime pogođene".BERLIN – Njemačka vlada ocijenila je danas da se svijet suočava s pandemijom koronavirusa i potvrdila da situaciju smatra “vrlo ozbiljnom” s obzirom da broj bolesnih ne prestaje rasti.


“Epidemija koronavirusa u Kini pretvorila se u svjetsku pandemiju”, izjavio je ministar zdravstva Jens Spahn pred njemačkim parlamentom u Berlinu.


Suočen sa zdravstvenom krizom ministar je potvrdio spremnost vlade da “uspori i ograniči širenje koronavirusa u Njemačkoj i u regijama koje su njime pogođene”.
On je opravdao otkazivanje nekih masovnih događaja, na kojima bi se okupile tisuće ljudi, poput međunarodnog salona turizma, koji se trebao održati u Berlinu od 4. do 8. ožujka.


“Bez sumnje je sigurnost građana važnija od gospodarskog interesa”, kazao je Spahn.


Usporedno s porastom broja zaraženih koronavirusom koji su primljeni u bolnice, njemački ministar je, među ostalim, najavio mogućnost odlaganja nekih operacija koje nisu hitne.


“To će biti cilj idućih dana i tjedana”, dodao je Spahn.


Njemačka je zabranila izvoz medicinskog zaštitnog materijala, posebice zaštitnih maski.


U zemlji je potvrđeno da ima 240 slučajeva zaraze koronavirusom i to u 15 od 16 saveznih pokrajina, pokazuju podaci koje je objavio Institut Robert Koch, savezna institucija za kontrolu bolesti.


Više od polovice slučajeva odnosi se na Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, čiji je ministar zdravstva najavio kupnju milijun zaštitnih maski za tamošnje medicinsko osoblje. ž


Putin upozorava na provokacije i lažne vijesti


– Histerija zbog novoga koronavirusa u Rusiji rezultat je provokativnih lažnih vijesti iz inozemstva, rekao je predsjednik Vladimir Putin u srijedu, a istoga dana ruski naftni div Gazprom objavio je da obustavlja sva putovanja svog osoblja u inozemstvo.


Virus je obuzdan i nije se “ništa kritično dogodilo” u Rusiji, rekao je Putin u komentarima koje je prenijela državna novinska agencija TASS.


Medijska izvješća o prijetnji koronavirusa u Rusiji imaju svrhu “posijati paniku među stanovništvom”, rekao je Putin.


“Te provokativne lažne vijesti … uglavnom su organizirane iz inozemstva”, ustvrdio je .


U zemlji je prijavljeno nekoliko slučajeva novoga koronavirusa, uključujući prvi slučaj u moskovskoj regiji ovaj tjedan, a vlasti su poduzele velike mjere opreza, kao što je strogo ograničenje ulaza kineskim državljanima.


Ruski plinski div Gazprom obustavio je inozemna putovanja svojeg osoblja zbog koronavirusa, rekao je glasnogovornik kompanije.


Dodao je da bi se sve osoblje trebalo podvrgnuti liječničkim testovima nakon privatnih putovanja u inozemstvo.