Hannover

Njemački grad isključio toplu vodu, pogasio fontane i noćnu rasvjetu zbog krize s ruskim plinom

Foto Hannah Xu on Unsplash

Foto Hannah Xu on Unsplash

Nijemcima je rečeno da očekuju sveobuhvatne mjere smanjenja plina i dodatne troškove na računima za energiju.Njemački grad Hannover isključio je grijanje i prešao na hladne tuševe u svim javnim zgradama zbog ruske plinske krize.


To je prvi veliki grad koji je isključio toplu vodu nakon što je Rusija dramatično smanjila opskrbu Njemačke plinom, javlja BBC.


Nijemcima je rečeno da očekuju sveobuhvatne mjere smanjenja plina i dodatne troškove na računima za energiju.
EU je pristala smanjiti potražnju za ruskim plinom ove zime za 15%.


Gase toplu vodu, javne fontane, noćna svjetla…


U nastojanju da uštedi energiju, njemački sjeverni grad Hannover odlučio je da topla voda više neće biti dostupna za pranje ruku u javnim zgradama ili pod tuševima na bazenima, sportskim dvoranama i teretanama.


Javne fontane također se gase radi uštede energije, a noćnih svjetala neće biti na većim zgradama poput gradske vijećnice i muzeja.


Gradonačelnik Belit Onay rekao je da je cilj smanjiti potrošnju energije u gradu za 15% kao reakciju na “neposrednu nestašicu plina” koja predstavlja značajan izazov za velike gradove.


Pravila vrijede i za grijanje. Javne zgrade neće imati grijanja od travnja do kraja rujna svake godine, a sobna temperatura će biti ograničena na maksimalno 20C u ostatku godine – uz neke iznimke.


Grad također zabranjuje prijenosne klima-uređaje, grijalice i radijatore.


Koliko će plin koštati u studenom?


Ova politika uvedena je u skladu s najavama iz Berlina prošlog tjedna, dok Njemačka juri u izgradnji svojih rezervi uoči zime.


Drugi gradovi – poput Augsburga u Bavarskoj – već su uveli vlastite mjere poput gašenja javnih fontana.


Cilj smanjenja od 15% u Hannoveru podudara se s ciljem za cijelu EU da se smanji ovisnost o ruskom plinu.


A u četvrtak je Njemačka potvrdila da bi planirana dodatna naknada za plin kupcima mogla biti puno viša nego što se ranije očekivalo, kako bi se pokušalo osigurati da energetske tvrtke ne bankrotiraju u nadolazećim mjesecima.


“Još ne možemo reći koliko će plin koštati u studenom, ali gorka je vijest da se sigurno radi o nekoliko stotina eura po kućanstvu”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck.


Neki izvještaji govore da bi porez mogao koštati obitelji dodatnih 500 eura (420 funti) godišnje.


Njemačka se dugo oslanjala na ruski plin za svoje energetske potrebe, ali je nedavno optužila Rusiju za ograničavanje protoka u znak odmazde za sankcije EU-a zbog rata u Ukrajini.


Ruske zalihe plina sada pokrivaju oko četvrtinu nacionalnih potreba, u usporedbi s više od polovice prije rata.