Neuobičajeni potezi

Njemačka slijedi primjer Portugala i Italije. Na čelo stožera za borbu protiv korone stavlja – generala vojske

Reuters

Reuters

General-bojnik Carsten Breuer bi u Njemačkoj trebao osigurati veću učinkovitost u suzbijanju novog vala pandemije koji zagušuje zdravstveni sustav, a Berlin time slijedi primjer Portugala i ItalijeZAGREB – Nova njemačka vlada koja će stupiti na dužnost ovog tjedna najavila je pooštravanje epidemioloških mjera uz jedan neuobičajen potez. Na čelo novog saveznog kriznog stožera za borbu protiv pandemije postavit će general-bojnika Carstena Breuera, koji bi trebao osigurati veću učinkovitost u suzbijanju novog vala korone.


Njemački zdravstveni sustav je zagušen bolesnicima, a vojska ih prevozi u bolnice koje još imaju malo slobodnih kapaciteta.


Njemačka time slijedi primjer vlada Portugala i Italije, koje su još početkom ove godine na čelo kriznih stožera protiv pandemije imenovale visoke vojne časnike – viceadmirala i generala. Nakon tog poteza Portugal je postigao rekordnu cijepljenost od 88 posto stanovništva, a Italija 73 posto, također među najvišima u svijetu, prema podacima mrežne stranice Our World in Data.
U Njemačkoj se postupak cijepljenja otegao djelomice i zbog međuvlašća, zbog dugog sastavljanja nove vlade nakon rujanskih parlamentarnih izbora. Vlada kancelarke Angele Merkel, koja je na odlasku, željela je do kraja mandata cijepiti 75 posto stanovništva, a ostvarila je 68 posto. Uz odabir generala za vođenje stožera, budući premijer Olaf Scholz – koji predvodi koaliciju socijaldemokrata, zelenih i liberala – najavio je da će Njemačka u veljači ili ožujku uvesti obvezno cijepljenje građana, poput Austrije.


Bolja komunikacija


General-bojniku Carstenu Breueru (56) nije prvi put da se angažirao u nepogodama. Prije pojave korone u njemačkoj vojsci bio je zadužen za slanje vojnika u pomoć područjima pogođenim poplavama i ostalim katastrofama. Još prošle godine vojska je pomagala u borbi protiv korone. Do Božića planira za to angažirati 12 tisuća vojnika.


– Mi osiguravamo pomoć kada civilna strana dosegne svoje granice, kada to drugi više ne mogu činiti, rekao je Breuer u intervjuu prošle godine. Naša je velika prednost u tome što smo brzi. Možemo brzo staviti na raspolaganje mnogo vojnika, dodao je.


Na vijest o dolasku generala na čelo stožera neki u Njemačkoj su se namrštili, jer im to miriše na militarizaciju borbe protiv pandemije. Međutim, Deutsche Welle navodi vojne stručnjake koji misle da to imenovanje ima ponajprije PR-karakter, poboljšanje komunikacije, jer će o smjeru borbe protiv pandemije i dalje odlučivati politika.


Nema sumnje da vojni časnici u borbi protiv korone stvaraju snažniji psihološki učinak na ljude i zasigurno ih potiču na veću disciplinu u poštovanju epidemioloških mjera. Primjerice, viceadmiral Henrique Gouveia e Melo, kada ga je portugalska vlada postavila na čelo kriznog stožera, pojavljivao se u javnosti isključivo u uniformi, a obraćao se građanima vojnim, ratničkim rječnikom. Želio je postići široku kolektivnu akciju Portugalaca protiv zajedničkog neprijatelja, virusa. U tome je i uspio.


– Formulirao je komunikacijsku politiku o onome što se događa, koja mu je dala vjerodostojnost i povjerenje, ocijenila je Leonor Beleza, bivša portugalska ministrica zdravstva, napominjući kako je cijepljenje u zemlji ubrzano zahvaljujući vojničkoj disciplini koju je u taj posao unosio viceadmiral.


Nacionalno odličje


Kada je Gouveia e Melo (61) preuzeo dužnost 3. veljače, u Portugalu je oko 40 posto stanovništva bilo protiv cijepljenja. Na kraju viceadmiralova mandata – vlada ga je razriješila 4. listopada – »antivaksera« je ostalo samo tri posto, a zemlja je postigla procijepljenost 86 posto ukupnog stanovništva. Cijepljeni su gotovo svi građani iznad 12 godina, što je rijetkost u svijetu. Na prigodnoj svečanosti viceadmiral je dobio visoko nacionalno odličje, a publika ga je pozdravila ustajanjem i ovacijama. Gouveia e Melo smatra da je ključ njegova uspjeha u tome što se nije bavio politikom i što je u svoj stožer odabrao stručnjake, civilne i vojne. Što bi vladama u drugim zemljama preporučio u borbi protiv pandemije?


– Trebaju naći ljude koji nisu političari, kratko je medijima rekao viceadmiral.


Za razliku od Portugala, Italija još nije »demilitarizirala« vodstvo u borbi protiv pandemije. I dalje je predvodi general Francesco Paolo Figliuolo (60), iz kopnenog dijela vojske. Iako je postigao visoku cijepljenost, Figliuolo sada vodi ubrzanu vakcinaciju građana trećom dozom.


Poput njemačkog kolege Breuera, Figliouolo je prije pandemije sudjelovao u vojnim misijama u Afganistanu i na Kosovu. U talijanskoj vojsci je već godinama zadužen za logistiku, za opskrbu. Kada je 1. ožujka preuzeo dužnost, general je odmah prošao sve talijanske regije, napravio sustav distribucije cjepiva te organizirao vakcinaciju u svim dijelovima zemlje, u velikim paviljonima ili pod šatorima.


– Potom smo regrutirali osoblje, od volonterskih organizacija, vojske i civilne obrane do svih kategorija zdravstvenih radnika, rekao je Figliuolo. Propisivao je dnevne kvote cijepljenih koje pojedine regije moraju ispuniti, a sada tu praksu nastavlja kad je riječ o trećoj, odnosno »booster« dozi. »Kampanja cijepljenja se nastavlja, a naš je cilj nadmašiti 86 posto stanovništva i dosegnuti 90 posto«, odlučan je talijanski general.