Covid-19

Njemačka se sprema za novi val korone: Jedna mjera se mnogima neće svidjeti

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersNjemačka bi što prije trebala donijeti koncept borbe protiv eventualnog novog vala pandemije koronavirusa na jesen, najavio je u nedjelju savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann.


“Mi ćemo najvjerojatnije tijekom srpnja predstaviti koncept borbe protiv koronavirusa za jesen”, rekao je ministar pravosuđa Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP) u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag”.


On je rekao kako će u sklopu novog koncepta “zaštitna maska igrati jaču ulogu”, što bi značilo eventualni povrat obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima.
On je rekao da će mjere biti prilagođene trenutnim podacima s terena tj. učestalosti zaraze ali je odbacio mogućnost ponovnog uvođenja mjera poput lockdowna ili zatvaranja škola.


U subotu se u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk čelnik zastupničke grupe FDP-a Christian Duerr osvrnuo na vještačenja Vijeća stručnjaka koje saveznu vladu savjetuje po pitanjima mjera protiv koronavirusa i koja nije mogla utvrditi direktan utjecaj mjera poput lockdowna na kretanje incidencije.


“Mi ne možemo na temelju pretpostavki ponovno toliko duboko zadirati u temeljna prava građana kao što je to bio slučaj s ograničavanjem kretanja”, rekao je Duerr.


FDP, koji se od kraja prošle godine sa socijaldemokratima i zelenima nalazi u vladajućoj koaliciji, slovi kao stranka koja se odnosila kritično prema mnogim protupandemijskim mjerama.


Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) upozorio je u nekoliko navrata proteklih dana građane na nove pandemijske valove koji Njemačku očekuju na jesen i zimu.


Incidencija je u Njemačkoj trenutno u porastu a većina novih oboljenja se odnosi na novu virusnu varijantu Omikron BA.5.


Od ožujka su u Njemačkoj ukinute sve mjere borbe protiv koronavirusa s izuzetkom obveze nošenja FFP2 maski u sredstvima javnog prijevoza.


Bavarska je ovog vikenda ukinula obvezu FFP2 maski u javnom prijevozu te je odobrila upotrebu kirurških zaštitnih maski što je naišlo na kritiku saveznih vlasti jer te maske pružaju manju zaštitu od infekcija.