Institut Robert Koch

Njemačka od nedjelje najveći dio Hrvatske uklanja s popisa rizičnih područja

Portal Novi list, Hina

Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Time se, od nedjelje, sve turističke destinacije na jadranskoj obali smatraju područjima bez rizika. Rizičnim područjima i dalje se smatraju Međimurska i Varaždinska županijaNajveći dio Hrvatske od nedjelje za Njemačku više nije rizično epidemiološko područje, objavio je u petak Institut Robert Koch, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova od početka srpnja ukida opće upozorenje za putovanja uvedeno na početku pandemije.


Nakon što je prošlog tjedna s popisa rizičnih zemalja skinuo Dubrovačko-neretvansku, Istarsku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Požeško-slavonsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, državni epidemiološki Institut Robert Koch je sada s popisa rizičnih područja uklonio i ostale hrvatske županije, s izuzetkom Međimurske i Varaždinske.


Ova odluka stupa na snagu u nedjelju što znači da svi oni koji se vraćaju u Njemačku više nisu dužni predočiti negativni test niti se digitalno prijavljivati prije povratka.
Obveza negativnog testa za sve one koji u Njemačku putuju zračnim putem i dalje ostaje na snazi.


Brnjac: Ovo je izuzetno važno za Hrvatsku


Ministrica Nikolina Brnjac javila se na Twitteru nakon nove njemačke odluke.


“Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji njemački Robert Koch-Institut cijelu je Hrvatsku, s izuzetkom Varaždinske i Međimurske županije, proglasio nerizičnim područjem, odnosno sigurnom za putovanja.


Ovo su izuzetno važne vijesti za Hrvatsku s obzirom da je tržište Njemačke jedno od naših najvažnijih emitivnih tržišta jer su njemački turisti najbrojniji gosti u našoj zemlji.


Vjerujem kako će s ovim novim olakšavanjem putovanja još veći broj turista izabrati našu zemlju kao svoju idealnu destinaciju, ali isto tako kako će i ova odluka biti poticaj i drugim zemljama koje to još uvijek nisu učinile, da Hrvatsku proglase sigurnom za putovanja”, poručila je Brnjac.“Putovanje uz razboritost i odmjerenost”


Institut Robert Koch je s liste rizičnih zemalja skinuo i čitav niz europskih i svjetskih država poput cijele Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije i SAD-a. Slovenija još uvijek važi kao rizično područje.


Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas istodobno je najavio ukidanje općeg upozorenja od putovanja u rizična područja sa sedmodnevnom incidencijom ispod 200.


Ministarstvo vanjskih poslova i dalje odvraća od putovanja koja nisu iznimno nužna za zemlje koje slove kao visokorizične ili kao područja s raširenim varijantama koronavirusa.


„Ovaj korak je moguć jer u Europi ubuduće vrijede zajednička pravila za odnos prema cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus kao i onima s negativnim testom“, priopćio je ministar vanjskih poslova Heiko Maas.


On je istodobno upozorio na to da ukidanje upozorenja ne znači „poziv na potpunu bezbrižnost“.


„Putovanje uz razboritost i odmjerenost: to je slogan ovog ljeta“, poručio je Maas.