NOVE MJERE

Njemačka mijenja pravila o korona-testiranju povratnika: Poseban tretman ljudima koji dolaze iz 5 hrvatskih županija

P. N.

Posljednjih tjedana njemački laboratoriji rade gotovo na granicama svojih mogućnosti – tjedno se obavlja oko 1,1 milijun testova. Kritičari su predbacivali Ministarstvu zdravstva da tako masovno testiranje stoji puno rada i novca te da je bolje testirati ciljanoU sezoni godišnjih odmora Njemačka je uvela testiranje na zračnim lukama, željezničkim kolodvorima i autocestama kako bi spriječila uvoz koronavirusa u zemlju. Od utorka važe drukčija pravila, ali se za došljake iz Hrvatske i susjednih zemalja još dva tjedna ništa ne mijenja.


Što se mijenja?


Dok su povratnici iz takozvanih rizičnih zemalja odnosno područja – u koja pripada i pet hrvatskih županija (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska) kao i još preko 130 zemalja ili regija u svijetu – obvezni testirati se na ulasku u zemlju ili provesti 14 dana u karanteni, povratnici iz zemalja koje se ne smatraju rizičnim do sada su se mogli testirati dragovoljno i besplatno.


Od utorka (15. rujna) povratnici iz zemalja koje nisu rizične više se neće testirati kada to požele, već samo ako zbog simptoma postoji sumnja na covid-19, piše deutsche welle.


Zašto se ovo pravilo mijenja?
Posljednjih tjedana njemački laboratoriji rade gotovo na granicama svojih mogućnosti – tjedno se obavlja oko 1,1 milijun testova. Kritičari su predbacivali Ministarstvu zdravstva da tako masovno testiranje stoji puno rada i novca te da je bolje testirati ciljano.


Što s povratnicima iz rizičnih hrvatskih županija?


Za ljude koji iz rizičnih hrvatskih županija dolaze u Njemačku – bez obzira koje državljanstvo imaju – i dalje važi obvezno i besplatno testiranje pri ulasku u zemlju.


Do sada se to odvijalo ovako: kada se doputuje recimo zrakoplovom, stane se u red pred mobilnom stanicom za testiranje gdje se uzima bris. Putnika se uputi da instalira posebnu korona-aplikaciju na koju će, obično u roku od 48 sati, dobiti negativan ishod testa. Jedino ako je test pozitivan, Zavod za javno zdravstvo ga zove telefonom.


Dok čeka na rezultat testa povratnik je dužan biti u samoizolaciji u svom smještaju.


Tko se ne testira na ulasku – recimo jer je došao automobilom i nije zastao na nekoj od postaja za testiranje na autocesti – može to učiniti besplatno i u idućih deset dana u nekom od laboratorija ili kod svog obiteljskog liječnika (u međuvremenu ne smije napuštati kuću).