Snažna podrška

Njemačka i SAD šalju novo naoružanje Ukrajini: “Pomagat ćemo koliko god bude potrebno”

Hina

Foto Senior Airman Beaux Hebert, U.S. Air Force

Foto Senior Airman Beaux Hebert, U.S. Air Force

Washington je vladi u Kijevu od početka ruske invazije poslao vojnu pomoć vrijednu oko 15,1 milijardi dolaraAmerički predsjednik Joe Biden najavio je novi paket naoružanja vrijedan 600 milijuna dolara kojim će pomoći ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, navodi se u memorandumu Bijele kuće koji je u četvrtak poslan State Departmentu.


Biden je odobrio pomoć koristeći svoje predsjedničke ovlasti koje mu dopuštaju da odobri premještaj viška oružja iz američkih zaliha.


U dopisu se ne navodi kako će se novac koristiti, ali nekoliko je izvora reklo Reutersu kako se očekuje da će paket sadržavati streljivo, uključujući više topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS).
Paket će sadržavati i streljivo za haubice (topničko oružje), tvrde dva izvora koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni javno govoriti.


U dopisu se također spominje da će se novac koristiti za vojno obrazovanje i obuku.


Washington je vladi u Kijevu od početka ruske invazije poslao vojnu pomoć vrijednu oko 15,1 milijardi dolara.


Scholz: Pomagat ćemo Ukrajini koliko god bude potrebno


Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u četvrtak da će Njemačka pomagati Ukrajini “koliko god bude potrebno” na svečanosti na kojoj je ukrajinski boksač Vladimir Kličko primio medijsku nagradu u ime ukrajinskog naroda.


“Pomažemo s vojnom opremom, streljivom, obukom ukrajinskih vojnika jer njihova je borba i naša borba”, rekao je Scholz u Potsdamu, gdje je Kličko u ime ukrajinskog naroda preuzeo medijsku nagradu M100.


Oklopna vozila bit će “vrlo brzo” isporučena Kijevu, no ne sada, rekla je u četvrtak ministrica obrane Christine Lambrecht, javlja agencija AFP.


Lambrecht je najavila slanje dva nova višestruka raketna lansera Mars-II te 200 raketa i 50 terenskih vozila tipa Dingo. No za sada neće isporučiti borbene tenkove Leopard-2 koje Ukrajina uporno traži.


Njemačka će tu potporu održavati “pouzdano i onoliko dugo koliko bude potrebno”, ustvrdio je Scholz. To će se nastaviti raditi u bliskoj suradnji s europskim i međunarodnim partnerima.


Vladimir Kličko, brat kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička, obratio se Europskoj uniji s opaskama prije događaja.


“Danas koristim ovu nagradu kao predstavnik ukrajinskog naroda koji se ponovno obraća Europskoj uniji, takozvanom slobodnom svijetu, Nijemcima i njemačkoj vladi”, rekao je Kličko u intervjuu za dpa.


Važno je “da opet ne skrenu pogled”, rekao je govoreći o, kako je tvrdio, nedostatku posljedica nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.


“Bez potpore oružjem ovaj rat neće biti dobiven”, poručio je Kličko.


Medijska nagrada M100 dodijeljena je u Potsdamu, u blizini Berlina, Ukrajincima koji se “herojskom hrabrošću, stoičkom snagom i nesalomljivom voljom … već mjesecima brane od brutalne ruske invazije”.


“Oni ne brane samo svoju neovisnost, nego i neovisnost cijele Europe”, poručili su organizatori.


Na konferenciji o ratu i medijima sudjelovalo je oko 60 međunarodnih novinara. Scholz je bio glavni govornik na događaju.


Njemački kancelar napomenuo je da Rusija uz svoju kampanju protiv Ukrajine vodi i informacijski i propagandni rat.


Vitalij Kličko je 2014. godine nagrađen medijskom nagradom M100 kao predstavnik svih demokratskih pokreta u Ukrajini.