Izrazili zabrinutost

Nižu se smrti u slovenskim planinama, GSS zabrinut: Penju se u tenisicama, nije im ovo šetnja

Hina

foto: hippopx.com

foto: hippopx.com

I ovog je vikenda u Karavankama bilo neuobičajeno mnogo ljudi, mnogi među njima u običnim sportskim tenisicama, ustvrdio je predstavnik GSS-aSlovenska gorska služba spašavanja izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog čak devet smrtnih žrtava u slovenskom gorju od početka ove godine, u nesrećama zbog vremenskih uvjeta ali i nepažnje onih koji tamo odlaze, ističući da takav broj ukazuje na opasan trend.


“Četrdeset i jedna nesreća i devet umrlih, to je izuzetno mnogo za ovo razdoblje u odnosu na ranije godine”, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Toni Smolej iz Gorske službe spašavanja.


Dodao je kako je u cijeloj prošloj godini slovenski GSS imao 630 akcija spašavanja, od čega polovicu izvlačenjem nastradalih iz zraka, te da bi, uz nastavak ovakvog lošeg trenda, broj mrtvih i nastradalih ove godine mogao biti mnogo veći nego zadnjih godina.
“Primjećujemo da neki u planine zimi idu shvaćajući to kao šetnju i da ne razmišljaju o silasku natrag”, kazao je, uz napomenu da neki planinari nemaju niti odgovarajuće opreme za zimske uvjete ili je ne znaju koristiti, te da riskiraju otklizavanje na ledenoj površini i najteže ishode.


I ovog je vikenda u Karavankama bilo neuobičajeno mnogo ljudi, mnogi među njima u običnim sportskim tenisicama, ustvrdio je predstavnik GSS-a.


Slovenska vojska objavila je kako je prošle godine izvela skoro 200 akcija spašavanja unesrećenih u visokom gorju svojim helikopterima, te da se broj takvih intervencija u zadnjih deset godina udvostručio.