Dekriminalizacija

Nizozemska proširuje eksperiment s legalnim pušenjem kanabisa u još osam gradova

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Suprotno uvriježenom mišljenju prodaja i konzumacija hašiša i marihuane u Nizozemskoj nisu legalne, ali se tolerirajuNizozemske su vlasti od ponedjeljka proširile eksperiment kojim potrošačima omogućuju potpuno legalno pušenje kanabisa u osam novih gradova, nastojeći tako postići smanjenje kriminala.


Suprotno uvriježenom mišljenju prodaja i konzumacija hašiša i marihuane u Nizozemskoj nisu legalne, ali se toleriraju i regulirane su, osobito putem takozvanih “coffeeshopova”.


Eksperiment čiji je cilj eliminirati ovu legalnu “sivu zonu” započeo je krajem 2023. u dvama nizozemskim gradovima, Bredi i Tilburgu, da bi se uspostavio legalni put uzgoja i opskrbe kanabisom za kafiće koji su se njime dosad opskrbljivali u tajnosti.
Vlasti su odabrale uzgajivače, a kanabis koji se isporučuje kafićima pomno se prati.


Eksperiment, čiji je cilj dekriminalizati proizvodnju i opskrbu kafića marihuanom, sada je proširen na gradove poput Maastrichta i Groningena, što i potrošačima i prodavačima omogućuje sigurnost u njezinu kvalitetu i porijeklo.


Ova inicijativa, pokrenuta u Nizozemskoj dio je općeg trenda prema dekriminalizaciji konzumacije kanabisa širom svijeta, na što upućuju nedavno donesene mjere u Njemačkoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama.


No u Nizozemskoj je sudbina tolerancije prema kanabisu neizvjesna s obzirom na to da stranka krajnje desno orijentiranog čelnika Geerta Wildersa, velikog pobjednika izbora u studenome, želi definitivno napustiti takvu politiku, zatvoriti kafiće i lobirati za “Nizozemsku bez droga”.