Podignuta optužnica

Netanyahu optužen zbog korupcije, Izrael čeka još veći politički kaos

Hina

REUTERS

REUTERS

Glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit je u obrazloženju prve takve optužnice protiv izraelskog premijera rekao da je Netanyahu optužen za podmićivanje, zlouporabu moći i prijevare.Izraelski glavni državni odvjetnik podigao je u četvrtak optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua zbog korupcije čime je porasla neizvjesnost oko toga tko će voditi zemlju usred političkog kaosa nakon neizvjesnih izbora ove godine. 


Glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit je u obrazloženju prve takve optužnice protiv izraelskog premijera rekao da je Netanyahu optužen za podmićivanje, zlouporabu moći i prijevare.


Netanyahu, koji odbacuje optužbe u tri slučaja korupcije, nije obvezan odstupiti zbog podizanja optužnice. 
Policija je u veljači preporučila Mandelblitu da podnese kaznenu prijavu protiv desničarskog premijera zbog tri dugotrajne istrage koje se vode pod nazivom Slučajevi 1000, 2000 i 4000.


Netanyahu je osumnjičen zbog prihvaćanja darova u vrijednosti 264.000 dolara, uključujući cigare i šampanjac što je dobivao od tajkuna, kao i za pružanje usluga za bolje medijsko pokrivanje u najprodavanijim izraelskim novinama Yeodith Ahronoth i na portalu Walla. 


Izraelski najdugovječniji premijer mogao bi završiti do deset godina u zatvoru ako ga osude za podmićivanje i najviše tri godine zatvora za prijevaru i zlouporabu moći.