Tragično

Nestao rumunjski MiG-21, poslali spasilački helikopter, koji se također srušio, 7 je poginulih

Portal Novi list, Hina

Snimka pada rumunjskog helikoptera / Foto Screenshot Facebook Aeronews

Snimka pada rumunjskog helikoptera / Foto Screenshot Facebook Aeronews

Nestali MiG je pronađen, a za pilotom se još traga. Istovremeno ruski Suhoji ometali su zajedničke vježbe švedskih Gripena i finskih Horneta iznad GotlandaHelikopter IAR 330 Puma rumunjskog ratnog zrakoplovstva srušio se u Dobrudži, dok je tražio nestali MiG-21 Lancer. Rumunjski MiG nestao je s radara tijekom rutinske patrolne misije u srijedu navečer.


Potvrđeno je da je sedam osoba u helikopteru poginulo, javlja Aeronews Global.Pronađen nestali MiG
Nestali MiG je pronađen, a za pilotom se još traga.


Na području pada helikoptera i MiG-a vladali su loši i teški vremenski uvjeti.


Pilot helikoptera IAR 330-Puma izvijestio je o nepovoljnim vremenskim uvjetima i pozvan je natrag u bazu prije pada, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane.


Vijesti o nestanku najprije MiG-a 21, a zatim i spasilačkog helikoptera izazvale su uzbunu, zbog koncentracije brodova ruske flote u Crnom moru, nedaleko Dobrudže.


Ruski ratni brodovi blokiraju ukrajinske luke nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna naredio invaziju na Ukrajinu.


Ruski Suhoji ometaju vježbe Švedske i Finske


Istoga dana, četiri ruska borbena zrakoplova u srijedu su nakratko povrijedila švedski zračni prostor istočno od otoka Gotlanda u Baltičkome moru.


Ruske mlažnjake presreli su švedski Gripeni. Na tom području inače upravo traju zajedničke vježbe švedskog i finskog ratnog zrakoplovstva.


Uz švedske JAS-39 Gripene, u vježbama sudjeluju finski F/A-18 Horneti.


O povredi zračnoj prostora Švedske oglasio se švedski vojni stožer dok traju rusko-zapadne napetosti zbog rata u Ukrajini.


“Dva Suhoja Su-27 i dva Suhoja Su-24 povrijedila su švedski zračni prostor”, navodi švedska vojska u priopćenju dok invazija na Ukrajinu ponovo postavlja pitanje švedskog članstva u NATO-u.