Situacija pod kontrolom

Nema pritiska migranata na granice Srbije, nultra tolerancija za ilegalni prijelaz

Hina

Reuters

Reuters

Situacija je pod kontrolom, nema nikakvih prijetnji po sigurnost zemlje, uz nultu stopu toleracije za ilegalne prelaske, a ministarstvu zdravstva naložena je uspostava karantene za migrante, kao još jedan vid dodatne zaštite od koronavirusa, priopćila je vlada nakon današnjeg sastanka srbijanske premijerke Ane Brnabić s resornim ministrima i službamaNema povećanog pritiska migranata na granice Srbije na kojima se primjenjuje nulta toleracija za ilegalni prelazak, a broj migranata na istoj je razini kao i prethodnih mjeseci, priopćeno je u petak u Beogradu.


Situacija je pod kontrolom, nema nikakvih prijetnji po sigurnost zemlje, uz nultu stopu toleracije za ilegalne prelaske, a ministarstvu zdravstva naložena je uspostava karantene za migrante, kao još jedan vid dodatne zaštite od koronavirusa, priopćila je vlada nakon današnjeg sastanka srbijanske premijerke Ane Brnabić s resornim ministrima i službama.


Na sastanku je istaknuto da nema povećanog pritiska na granice Srbije te da se stanje na granicama Turske i Grčke stabilizira.
Sve nadležne institucije dvaput dnevno podnosit će izvješća o svim relevantnim informacijama u vezi s kretanjem migranata, a sve aktivnosti bit će provođene u koordinaciji srbijanske vlade i predsednika Republike.


Razloga za zabrinutost nema i kada je riječ o sigurnosnoj situaciji, rečeno je na sastanku, a u tom kontekstu istaknuto je i da se zabrinutost stanovništva u Šidu smanjila u roku od jednog dana nakon incidenata zbog kojih je ranije reagirala srbijanska policija.


Kroz Srbiju je od početka migrantske krize prošlo nešto više od milijun migranata, dok se oko 6.000 njih trenutno nalazi u ukupno 17 prihvatnih centara, a procjene su da ih je oko 600 do 700 izvan kolektivnog smještaja.


Sastanku u srbijanskoj vladi nazočili su ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar te povjerenik za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić.