Val prosvjeda

“Ne mogu disati, ne mogu disati”: Bijes zbog nove brutalnosti u SAD-u, policajci doslovno ugušili Afroamerikanca

Hina

Reuters

Reuters

Prizor koji je u ponedjeljak navečer snimala prolaznica prikazuje muškarca kojeg na tlu drži policajac pritiskom koljena na vratSmrt jednog Afroamerikanca tijekom uhićenja izazvala je bijes u Minneapolisu, a njegova obitelj upozorava na pretjeranu i nehumanu uporabu sile i na rasizam policije u tom gradu.


Ta afera podsjeća na slučaj Erica Garnera, također Afroamerikanca kojeg su ugušili policajci bijelci u New Yorku 2014. Taj slučaj je pridonio pojavi pokreta Black Lives Matter.


Prizor koji je u ponedjeljak navečer snimala prolaznica prikazuje muškarca kojeg na tlu drži policajac pritiskom koljena na vrat.
Muškarac, George Floyd, se nekoliko minuta žali da ne može disati, a policajac mu govori da bude miran. Drugi policajac drži na odstojanju prolaznike koji upozoravaju da se Floyd ne miče.


Foto galerija: Prosvjed zbog policijskog nasilja u SAD-u Foto: Reuters


»Ne miče se, ne diše, opipajte mu puls«, ponavlja jedan prolaznik dok policajci čekaju kola hitne pomoći koja dolaze za nekoliko minuta i odvoze ga u bolnicu gdje je ubrzo umro.


Glasnogovornik policije tvrdi da se muškarac opirao pri uhićenju na koje je policija pozvana zbog pijanstva.


U utorak su se prolaznici okupljali i polagali cvijeće na mjestu incidenta, a neki su isticali natpise kojima pozivaju policiju da prestane ubijati Afroamerikance.


Odvjetnik obitelji je upozorio na pretjeranu silu i nehumano postupanje.


Šef policije Minneapolisa je najavio saveznu istragu tog slučaja.