Kontra Vučića

Nastavljaju se prosvjedi u Beogradu: ‘Nećemo građanski rad zbog jednog čudaka, otjerat ćemo ga mirno’

Hina

Reuters

Reuters

»Nećemo građanski rat zbog jednog čudaka, već ćemo ga otjerati mirno«, poručio je prije početka prosvjedne šetnje »1 od 5 milijuna« u središtu Beograda povjesničar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Čedomir AntićU Beogradu je večeras održan još jedan u nizu subotnjih prosvjeda, koji se održavaju već četiri mjeseca, a na njemu je upućen poziv na veliki prosvjedni skup 13. travnja i poslane su poruke da Srbija »neće građanski rat« zbog »jednog čudaka«, već da će ga stotine tisuća građana koji prosvjeduju u više od 100 gradova »otjerati mirno« i »izboriti se za demokraciju«.


»Nećemo građanski rat zbog jednog čudaka, već ćemo ga otjerati mirno«, poručio je prije početka prosvjedne šetnje »1 od 5 milijuna« u središtu Beograda povjesničar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Čedomir Antić.


On je naglasio kako je Srbija »još u 19. stoljeću donijela Ustav kojim je propisana sloboda tiska i ograničena vlast kneza, a građanima je dano pravo da biraju skupštinu koja bira vladu«.
Antić je poručio i predsjedajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, koji podupire Vučića, da je »i za njega bolja demokratska Srbija«, nego »ono u što se današnja Srbija pretvara«.


Dio prosvjeda »1 od 5 milijuna« i večeras je bio performans ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) nazvan »Dnevnik slobodne Srbije« u kojem se čitaju vijesti koje javni tv servis nije objavio ili je to učinio, kako prosvjednici tvrde, »u interesu jednog čovjeka i jedne partije«.


Prosvjedna povorka potom je prošla pored Skupštine Srbije, a prosvjed je okončan govorom ispred zgrade srbijanske Vlade.


»Mnogo smo okupatora skinuli sa svojih leđa, i ove dahije i paše poslat ćemo ih u prošlost«, rekao je glumac Branislav Lečić, koji je tijekom 90-ih godina bio jedan od aktivista koji je ispred Terazijske česme u središtu Beograda vodio prosvjede protiv Slobodana Miloševića.


Lečić je pozvao građane da sljedeće subote krenu u prosvjednu šetnju do sjedišta komercijalne televizije Pink čiji vlasnik Željko Mitrović, blizak Vučiću, izravnim prijenosima prati većinu Vučićevih javnih nastupa i tiskovnih konferencija.


Istodobno, Mitrović ne daje pravo i mogućnost oporbi da se oglasi u programima TV Pink, premda njegova televizija ima nacionalnu frekvenciju kao javno dobro svih građana.


Organizatori prosvjeda »1 od 5 milijuna« pozvali su večeras demonstrante da im se pridruže i sljedeće subote.


Na asfaltu je večeras ispisan datum 13. travnja, za kada je u Beogradu zakazan veliki prosvjedni skup, na koji je, kako kažu organizatori, »pozvana cijela Srbija«.


Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili na još stotinjak gradova u Srbiji, gdje se održavaju četvrtkom, petkom i subotom.


Osim zahtjeva da Vučić ode s vlasti, prosvjednici traže profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije, te pluralizam u ostalim medijima koji su bliski državnom vrhu i u kojima oporba teško dolazi do riječi.


Prosvjednici u općinama i gradovima diljem Srbije zahtijevaju i smjene lokalne vlasti.


Prosvjedi se pod nazivom »1 od 5 milijuna« održavaju nakon poruke predsjednika Srbije da na ulice može izići i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim – izbora.


Na prosvjedu 16. ožujka prosvjednici su, predvođeni desničarskim vođom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušli u zgradu RTS-a, zahtijevajući da se obrate javnosti sa svojim zahtjevima u informativnom programu, ali je poslije par sati mnoge od njih policija iznijela iz zgrade.


Vučić je, optužujući prosvjednike za nasilje, ipak najavio da je spreman »otvoriti temu RTS-a«, ali ne i razgovarati s čelnicima oporbe niti se povući s vlasti.