Posljedice intervencija središnjih banki

Nastavlja se slobodni pad Bitcoina i nitko ne može predvidjeti gdje je dno

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

U trenutku objave ovog teksta Bitcoin se prodaje po cijeni od 22.740 dolara. To je najniža vrijednost još od prosinca 2020. i jako daleko od njegove najviše cijene od oko 68 tisuća dolara  koju je dosegnuo u studenom 2021. godineBitcoin je u posljednja 24 sata zabilježio još jedan snažan pad od oko osam posto u inače lošem tjednu gdje je pao dodatnih 22 posto i u trenutku objave ovog teksta se prodaje po cijeni od 22.740 dolara. To je najniža vrijednost još od prosinca 2020. i jako daleko od njegove najviše cijene od oko 68 tisuća dolara  koju je dosegnuo u studenom 2021. godine.


Postaje očito da su bitcoin, odnosno i druge kriptovalute poput etheruma, cardana ili dogecoina, postale ogledni primjer – nazovimo ih tako – špekulativne imovine kolateralne žrtve sve većeg upliva središnjih banki u pokušajima da se obuzda inflacija širom svijeta. Kako su središnje banke, poput američkih Federalne rezervi na inflaciju odgovorili povećanjem kamatnih stopa, tako su se ulagači počeli okretati od investiranja u špekulativnu imovinu, a kako se sad vidi, kriptovalute su „nastradale“ najviše.


Za Bitcoin vijesti su postale još gore nakon što je jedna od najvećih banki kriptovaluta na svijetu Celsius Network gdje vlasnici kriptovaluta polažu svoje vlasništvo, oročavaju ga i za to dobivaju mnogo veće kamate negoli u konvencionalnim bankama, objavila da do daljnjeg nema nikakvih transakcija i povlačenja kriptovaluta s te platforme.
“Danas objavljujemo da Celsius privremeno obustavlja sve isplate, zamjene i prijenose između računa” – objavili su s Celsius Networka pravdajući svoj potez „ekstremnim tržišnim uvjetima“.


Najnoviji pad vrijednosti kriptovaluta osiromašio je globalno kripto tržište koje sada vrijedi manje od bilijun dolara. Koliki su gubici, svjedoči činjenica da je prije samo sedam mjeseci globalno tržište doseglo vrijednost tri bilijuna dolara.


Iako su kriptovalute zamišljene da između ostalog izbjegnu zamke inflacije kroz koju prolaze konvencionalne nacionalne privrede i njihov službeni novac, čini se da ih upravo inflacija sada uništava. Ne njihova, nego u „stvarnoj“ ekonomiji. SAD se sreće sa stopom inflacije najvišom u zadnjih 40 godina i intervencija države da je obuzda je zapravo bila očekivana i predvidljiva. Najlakši način da se to učini je podizanje kamatnih stopa. U prijevodu, to znači da je vrijeme jeftinog novca prošlo do daljnjeg, a kad potencijalni ulagači ne mogu do jeftinog novca, tržišta špekulativne imovine to osjete prva, ono kriptovaluta u ovom slučaju na prilično ekstreman način.