Pravda za žrtve

Nasljednik Haškog tribunala objavio: ‘Suđenje Mladiću završit će u prvoj polovici 2021.’

Hina

Zbog pandemije žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića te ponovno suđenje u predmetu Stanišić & Simatović trebali bi završiti u prvoj polovici 2021. godine, navodi Agius.Predsjednik suda nasljednika Haškog tribunala objavio je u ponedjeljak da će dva preostala suđenja s područja bivše Jugoslavije,  nekadašnjem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, te u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovici 2021. godine.


Sudac Carmel Agius podnio je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a telekonferencijski 16. izvješće o napretku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).


Unatoč izazovima pandemije COVID-19, MICT je i dalje operativan i ostvaruje rezultate, napisao je u izvješću, prema priopćenju za medije.
Zbog pandemije žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića te ponovno suđenje u predmetu Stanišić & Simatović trebali bi završiti u prvoj polovici 2021. godine, navodi Agius.


Žalbeni postupak Mladiću (78) koji je 2017. osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine i genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina trebao je početi u ožujku, ali je odgođen radi njegove operacije.


Nekadašnjim čelnicima srbijanske Državne sigurnosti (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatovic´u, koji su optuženi za progon, ubojstva, prisilno preseljenje i deporataciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina, bila je izrečena oslobađajuća presude, ali je na žalbu tužiteljstva suđenje vraćeno na početak zbog pogrešne interpretacije nekoliko aspekata zakona.


U kontekstu komemoracije 25. godina od genocida počinjenog nad Tutsima u Ruandi te komemoracije 25. godina od genocida u Srebrenici koji će se obilježiti u srpnju 2020., sudac Agius je upozorio na opasnosti endemske mržnje, podjele i nijekanja.


Pozvao je na jedinstven pristup prema onima koji zagovaraju nekažnjivost jer svakodnevno destruktivne sile postaju sve virulentnije i jačaju širitelji mržnje.


»Moramo se boriti protiv njihove verzije događja i ponuditi solidarnost i podršku onima koji su patili i još pate«, naveo je Agius i pozvao sve zemlje članice MICT-a da dođu na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici u srpnju.


Mehanizam je nasljednik Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih.