Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka

NASILNI I GLASNI: U Njemačkoj raste broj pripadnika eKstremne desnice. Protiv stranaca, izbjeglica i muslimana

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Kao glavni cilj napada krajnje desnice izvješće navodi dvije skupine društva: izbjeglice i muslimane. Istodobno su i političari sve češće cilj napada ekstremne desnice.BERLIN – Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka zabilježio je u prošloj godini porast kaznenih djela s radikalno desnom pozadinom, javlja dnevnik Bild u nedjelju, dok kancelarka Angela Merkel poziva na borbu protiv ekstremne desnice.


„Broj osoba koje se pripisuju ekstremno desnom miljeu je u laganom porastu. 2018. je zabilježeno 24.100 pripadnika ove scene što je stotinjak više nego 2017.“, javlja Bild am Sonntag pozivajući se na godišnje izvješće Ureda za zaštitu ustavnog poretka koje bi trebalo biti službeno objavljeno sljedećeg tjedna.


U isto vrijeme je porastao broj nasilnih kaznenih djela s 28 u 2017. na 48 u 2018. Izvješće polovicu pripadnika krajnje desne scene označava kao nasilnu.
Kao glavni cilj napada krajnje desnice izvješće navodi dvije skupine društva: izbjeglice i muslimane. Istodobno su i političari sve češće cilj napada ekstremne desnice.


Tematski se ekstremna desnica najviše bavila temama poput „gubitka nacionalnog identiteta“ i „povećanja broja stranaca“.


Istražitelja sve češće obraćaju pozornost i na tzv. „građane reicha“ koji se ne ubrajaju direktno u pripadnike ekstremne desnice, ali svojim negiranjem ustavnog poretka SR Njemačke i pozivanjem na granice prije Drugog svjetskog rata djeluju na desnom rubu političkog spektra.


U Njemačkoj se, nakon što je početkom lipnja ubijen demokršćanski političar Walter Luebcke, za što je osumnjičen jedan pripadnik ekstremne desnice, iznova razvila rasprava oko opasnosti desnog terorizma.


Na protestantskim crkvenim danima što se upravo održavaju u Dortmundu, njemačka kancelarka Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) u subotu je pozvala na pojačanu borbu protiv krajnje desnice.


„Protiv ekstremne desnice se mora boriti i to dok je u začecima i bez ikakvih tabua“, rekla je Merkel. Ona je upozorila na to da bi država mogla „izgubiti vjerodostojnost“ ako se ozbiljno ne suoči s ovim problemom.


Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) je najavio pojačanu borbu protiv ekstremno desnog nasilja koje je izjednačio s islamističkim terorizmom.