Novi masakr

Napadačica upala u kršćansku školu u Nashvilleu s dvije puške, ubila troje djece i troje odraslih

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

U školu je ušla na sporedni ulaz i prešla put od prvog do drugog kata, ispalivši više hitac. Upucali su ju i ubili policajciTroje djece i troje odraslih ubila je u ponedjeljak 28-godišnja žena, koja je u osnovnu školu u Nashvilleu u američkoj državi Tennessee upala naoružana s dvije automatske puške i pištoljem.


Policajci su upucali i ubili napadačicu u razmjeni vatre u školi Covenant prezbiterijanske crvke na Burton Hills Driveu.

“U školu je ušla na sporedni ulaz i prešla put od prvog do drugog kata, ispalivši više hitaca.


Sada znamo da su tri učenika smrtno stradala, kao i tri odrasle osobe unutar škole. Radimo na identificiranju tih žrtava.


Uključujući strijelca, ukupno sedam osoba je ubijeno kao rezultat ovog incidenta”, rekao je Don Aaron, glasnogovornik policije u Nashvilleu.


Niz užasnog nasilja


Prvi poziv o pucnjavi policiji je stigao u 9.30 sati po lokalnom vremenu, a napadačica je ubijena oko 10.27 sati.


Aaron je rekao da je policajac ranjen od razbijenog stakla, ali nije znao za druge ozljede. S napadačicom su se direktno suočila dva policajca iz peteročlanog tima.Aaron je rekao da nema policijskog osoblja dodijeljenog privatnoj školi, koju vodi crkva.


Rekao je da policija pregledava školske videosnimke, dodajući da se pucnjava dogodila u “prostoru tipa predvorja” na drugom katu škole, a “ne u učionici”.


Pucnjava je bila samo posljednja u nizu tako užasnog nasilja. Prije manje od godinu dana u Uvaldeu u Teksasu u osnovnoj školi ubijeno je 19 djece i dvoje učitelja.


Nedavno je šestogodišnjak ustrijelio svog učitelja u Virginiji, a prošlog je tjedna srednjoškolac u Denveru u Coloradu ustrijelio dvoje administratora koji su ga svakodnevno pretraživali zbog problema u ponašanju.


Prema bazi podataka o napadima u školama K-12 School Shooting Database, bilo je najmanje 89 slučajeva oružanog nasilja od vrtića do 12. razreda škole ili tijekom školskih aktivnosti u SAD-u ove godine.


“Bilo je stvarno strašno, stvarno tužno”


Pucnjava u Nashvilleu postala je 128. masovna pucnjava do sada u SAD-u ove godine. Škola Covenant u Nashvilleu ima oko 209 učenika i 42 člana osoblja, od predškolskog do šestog razreda.


Nakon pucnjave mogli su se vidjeti učenici kako hodaju, držeći se za ruke i okruženi policijskim automobilima, do obližnje baptističke crkve Woodmont, gdje su se ponovno našli s roditeljima.Žena čija majka predaje u školi rekla je TV mrežama da su razmjenjivale poruke dok je napad trajao.


Avery Myrick rekla je da joj je otac rekao da je “napadačica u školi i onda sam poslala poruku svojoj majci, i pitala sam ju što se događa?”


“Rekla je da se skriva u ormaru i da se pucalo posvuda te da je napadačica potencijalno pokušavala ući u sobu”, dodao je Myrick.


“Bilo je stvarno strašno, stvarno tužno. Samo se molim za sve obitelji vani.”


Foto Reuters


Hannah McDonald, novinarka NewsChannela5 u Nashvilleu, rekla je gledateljima da je njezina svekrva radila u školi i da se vraćala s odmora u vrijeme pucnjave.


“Moja svekrva je anđeo na recepciji… i jutros je bila u školi”, rekao je McDonald.


“Koliko još djece mora biti ubijeno?”


“Međutim, Diana je uspjela izaći živa i zdrava i svega ovoga. Zapravo je taman bila izašla iz škole da predahne.


Škola je nekako smještena postrance, ako hoćete. Dakle, ulazna vrata su zapravo sa strane zgrade. I to je mjesto gdje ona sjedi i tako hodate dugim vanjskim puteljkom do ulaznih vrata i onda vidite njeno nasmijano lice ujutro.


Ona i ja nismo mogli razgovarati, ali moj suprug i ja smo razgovarali i čula sam da je na sigurnom.


Bila je vani… ispred škole i čula je pucnjeve. Upravo se vratila s odmora. Ona svoj dan počinje rano. Ovo je osnovna škola. Ljudi su tu u 7 ujutro da pozdrave tu djecu. Dakle, već se udaljila kad se to dogodilo i vratila se i čula je pucnje.”U Washingtonu DC prva dama Jill Biden progovorila je o pucnjavi tijekom javnog nastupa.


“Upravo smo saznali za još jednu pucnjavu u Tennesseeju, pucnjavu u školi”, rekla je.


“Stvarno sam bez riječi. Naša djeca zaslužuju bolje. Stojimo uz Nashville u molitvi.”


U Bijeloj kući, tajnica za tisak, Karine Jean-Pierre, rekla je da je Joe Biden obaviješten. Također je ponovila predsjednikov poziv Kongresu da usvoji značajniju reformu kontrole oružja.


Zakon o kontroli oružja koji je Kongres usvojio, a Biden potpisao prošle godine samo je proširio provjere prošlosti za najmlađe kupce oružja dok je financirao programe intervencije za mentalno zdravlje i nasilje.


“On želi da Kongres djeluje jer dosta je”, rekao je Jean-Pierre, dodajući: “Koliko još djece mora biti ubijeno prije nego što republikanci u Kongresu krenu i djeluju kako bi usvojili zabranu napadačkog oružja, kako bi zatvorili rupe u zakonu.


Moramo nešto učiniti.”